Хусите са атакували и повредили тежко гръцки кораб в Червено море

  • 13 юни 2024 06:41

  • 1077
  • 1
Хусите  са атакували и повредили тежко гръцки кораб в Червено море
© pixabay

Подкрепяните от Иран йеменски шиитски бунтовници хуси поеха отговорността за нападение с малък плавателен съд и ракети срещу гръцки товарен кораб, получил пробойна и бедстващ в Червено море край пристанище Ходейда в Йемен, съобщиха агенциите.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2331

Според хусите плавателният съд, който се казва "Тютър" (Tutor) и се използва за превоз на въглища, е с тежки повреди и може да потъне. Бунтовниците, които контролират столицата Сана и най-гъсто населените райони в Йемен, заявиха, че са атакували кораба с надводен морски дрон, безпилотни летателни апарати и балистични ракети.

През ноември хусите започнаха да извършват нападения срещу международното корабоплаване в региона на Червено море в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и "Хамас". Равносметката от нападенията им е един потопен плавателен съд, един похитен кораб и трима убити моряци.

Според Британската организация за морско търговско корабоплаване, която действа като канал за връзка между компаниите оператори на корабите и военните и силите за сигурност, "Тютър", който плава под либерийски флаг, е с пробойна, през която в него е влиза вода, а екипажът му е загубил управление над него. Причината според Организацията са понесени щети в машинното отделение.

По нейни данни малък плавателен съд с бял цвят се е ударил в задната част на кораба, след което "Тютър" е бил поразен по въздух от "неизвестен снаряд".

Йеменските бунтовници хуси са обстрелвали гръцки кораб в Червено море

"Бил е ударен два пъти по въздух и вода. Няма данни за пострадали", каза пред Ройтерс пожелал анонимност представител на гръцко министерство. Корабът е плавал към Индия.

"Тютър" е бил натоварен на 18 май на пристанище Уст-Луга в Русия и е бил разтоварен на 9 юни в Порт Саид, Египет, сочат данни на Лондонската стокова борса. Следващото местоназначение е било йорданското пристанище Акаба.

Нападението потвърди и Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Оттам допълват, че по кораба наистина има тежки поражения и се пълни с вода, в резултат на пробойна в машинното отделение, и потвърждават, че плавателният съд е бил в Русия.

СЕНТКОМ посочи, че за последните 24 часа силите му са унищожили три установки за изстрелване на противокорабни крилати ракети в райони, контролирани от хусите, както и изстрелян от тези зони безпилотен летателен апарат.

Последвайте канала на

Калина Христова
1077 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.13 | 07:11

1
„Величие”

Добави коментар

Водещи новини