Йеменските бунтовници хуси са обстрелвали гръцки кораб в Червено море

  • 29 май 2024 09:20

  • 239
  • 1
Йеменските бунтовници хуси са обстрелвали гръцки кораб в Червено море
© pixabay

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са атакували гръцки търговски кораб в Червено море, съобщи снощи американското централно военно командване (CENTCOM), цитирано от ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2251

Хусите са изстреляли срещу кораба „Лаакс“ (Laax), собственост на гръцка компания, пет ракети. От кораба са съобщили, че той е бил ударен от три от тях, се казва в съобщението на американското командване, публикувано в платформата „Екс“.

Плавателният съд е бил в състояние да продължи по курса си. Няма данни за пострадали членове на екипажа.

Силите на американското централно командване са унищожили пет безпилотни въздушни системи, изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен, се казва още в публикацията.

Ислямистките бунтовници започнаха атаките си срещу търговското корабоплаване в Червено море с аргумента, че искат да принудят Израел да спре войната в ивицата Газа, която започна след нападението на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври. Въпреки че те заявиха, че целта им са свързани с Израел кораби, много от плавателните съдове, които атакуват, нямат връзка с израелската държава, пише БТА.

Йемен осъди масовото убийство, извършено от Израел в лагера в град Рафах

Все повече кораби избягват по-краткия път между Азия и Европа през Червено море и заобикалят Африка по дългия маршрут около нос Добра надежда.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 11:04

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини