Външните министри на Турция и Египет обсъдиха ситуацията в Газа

  • 20 април 2024 15:27

  • 379
  • 2
Външните министри на Турция и Египет обсъдиха ситуацията в Газа
© Gettyimages (архив)

Египетският външен министър Самех Шукри подчерта нуждата от отваряне на пунктовете за преминаване между Израел и Газа, съобщи БТА, цитирайки Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2255

„Настояваме шестте израелски пункта (за преминаване) с Газа да бъдат отворени за хуманитарна помощ“, каза Шукри на пресконференция с турския си колега Хакан Фидан в Истанбул днес. Шукри подчерта, че „фактът, че това не се случва, нарушава международното право“. Египетският външен министър каза, че от началото на „израелската война в Газа препятствията от страна на Израел продължават“. Той подчерта, че Египет е „ангажирал международни съюзници за създаването на център за разпределяне на помощи в Газа“.

Турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от Ройтерс, заяви, че с египетския си колега са обсъдили "тежката ситуация" в Газа и как да бъде увеличена хуманитарната помощ за обсадената от Израел територия. "Обсъдихме какво повече можем да направим, за да доставим хуманитарна помощ в Газа и какво може да се направи в дългосрочен план за решение с две държави", посочи Фидан на съвместната пресконференция с Шукри.

По думите на Фидан, цитиран от Анадолската агенция, „израелската окупация на палестински територии е една от основните причини за нестабилността в региона на Близкия изток“. Турският външен министър каза още, че палестинският въпрос може да предизвика глобални проблеми, като допълни че „сътрудничеството между Египет и Турция е изключително полезно за нашите народи и регион“. 

В Кипър продължават да пристигат помощи за Газа

Египетският външен министър подчерта на свой ред, че напрежението между Иран и Израел в последно време е отвлякло „вниманието на международната общност от трагичната ситуация в Газа и Палестинския въпрос изобщо“. „Има възможност тази война, този конфликт, това напрежение да се разпространят“, допълни Шукри. Египетският външен министър призова Иран и Израел към сдържаност на фона на напрежението в Близкия изток.

Напрежението в региона се покачи, след като Техеран атакува Израел миналата седмица с дронове и ракети в отговор на предполагаемо извършено от Израел въздушно нападение срещу консулството на Иран в Дамаск на 1 април, при което загинаха ирански офицери, включително високопоставен генерал.

На 26 януари Международният съд на ООН в Хага се произнесе с временно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Държавата Израел, като нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа, припомня Ройтерс.

Според палестинските здравни власти, цитирани от Анадолската агенция, от 7 октомври насам са били убити най-малко 34 049 палестинци, най-вече жени и деца, а 76 901 души са ранени. Тези данни не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Израелската война в Газа е тласнала 85 процента от населението на Газа към вътрешно разселване на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, докато 60 процента от инфраструктурата на ивицата е повредена или унищожена, пише Анадолската агенция, като се позовава на ООН.

Враждебните действия обаче продължават с неотслабваща сила и доставките на помощ остават крайно недостатъчни за справяне с хуманитарната катастрофа, отбелязва агенцията.

Шукри каза също, че Египет ще бъде домакин на турска делегация, която ще подготви посещение на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Турция в близко бъдеще, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.20 | 22:22

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

2024.05.25 | 07:17

2
❤️ Г­о­р­е­­щ­и­­­ ­м­­о­­м­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­к­­в­а­т ­­-­­ X­­1­­­8­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини