Израелски военни отново провеждат операция в района на болница „Аш Шифа“ в Газа

  • 18 март 2024 06:47

  • 479
  • 0
Израелски военни отново провеждат операция в района на болница „Аш Шифа“ в Газа
© gettyimages

Израелската армия съобщи днес, че отново разполага войски в района на болница "Аш Шифа" в град Газа, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

"Прецизна операция" се провежда в района на болница Аш Шифа, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в публикация в Телеграм в ранните часове на днешния ден. От ЦАХАЛ заявиха, че разузнавателна информация сочи, че високопоставени членове на палестинската групировка „Хамас“ използват силно повредената болница "за провеждане и насърчаване на терористична дейност".

Преди началото на операцията войниците са били "инструктирани за важността на предпазливите действия, както и за мерките, които трябва да се вземат, за да се избегне нанасянето на вреда на пациентите, цивилните граждани, медицинския персонал и медицинското оборудване", съобщиха от ЦАХАЛ.

Пациентите и медицинският персонал не са длъжни да напускат болницата. Военните заявиха, че "ще продължат да действат в съответствие с международното право и срещу терористичната организация „Хамас“, която действа от болници и гражданска инфраструктура „по систематичен и циничен начин".

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са ликвидирали 18 екстремисти в Газа за последното денонощие

Правителството на САЩ също подкрепи израелското твърдение, че „Хамас“ е използвала най-голямата болница в ивицата Газа като команден център и склад за оръжие, припомня ДПА.

Израелските военни нахлуха в болницата "Аш Шифа" в средата на ноември въпреки масовите международни критики. От ЦАХАЛ заявиха, че са открили тунелен комплекс на „Хамас“ там.

Израел започна война в ивицата Газа, след като „Хамас“ предприе безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври 2023 г., при която загинаха около 1200 души, повечето от тях цивилни. 

От началото на войната преди повече от пет месеца на палестинска територия са убити над 31 000 души, по данни на палестинските здравни власти. Около 73 680 са ранените.

Лидерите на Израел казват, че целта на военните операции е унищожаване на групировката „Хамас“, която управлява Газа от 2007 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини