Израел: Южна Африка използва Световния съд в полза на "Хамас"

  • 07 март 2024 17:03

  • 357
  • 3
Израел: Южна Африка използва Световния съд в полза на "Хамас"
© Getty Images/Guliver

Израел днес обвини Южна Африка, че използва Международния съд (МС), за да помогне на ислямистката групировка "Хамас", след като Претория отново подаде искане до МС да предприеме мерки срещу Израел, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2262

"Южна Африка продължава да действа като юридическа ръка на "Хамас" в опит да подкопае присъщото право на Израел да защитава себе си и своите граждани и да освободи всички заложници", заяви министерството на външните работи на Израел.

"Многократните искания за временни мерки, отправени от Южна Африка с цел подпомагане на "Хамас", са поредно цинично използване на Международния съд в Хага, който вече два пъти отхвърли неоснователните опити да се отрече правото и задължението на Израел за самоотбрана", заяви израелското дипломатическо ведомство.

Представители на Южна Африка не отговориха веднага на молбите на Ройтерс за коментар.

През януари Южна Африка поиска от МС съд да обяви, че Израел извършва геноцид в Газа, и да нареди на Израел да спре военната си кампания в Газа. Вместо това съдът излезе с по-общо разпореждане към Израел да се увери, че предотвратява актове на геноцид.

Международният съд на ООН не поиска незабавно спиране на огъня в Газа

Сега Южна Африка иска от висшия съд на ООН да разпореди допълнителни мерки срещу Израел, който според нея нарушава вече въведените мерки. Претория заяви, че хората в Газа са изправени пред гладна смърт и поиска от съда да разпореди всички страни да прекратят военните действия и да бъдат освободени всички заложници, отбелязва БТА.

"Израел действа и ще продължи да действа в съответствие с международното право, включително като улеснява предоставянето на хуманитарна помощ на ивицата Газа, независимо от съдебните процедури", заяви израелското министерство. "Призоваваме Международния съд да отхвърли категорично новото искане на представителите на "Хамас"."

Войната в Газа беше предизвикана от нападението на 7 октомври на "Хамас" срещу Южен Израел, при което загинаха 1200 души и бяха взети 253 заложници, според израелските данни. Оттогава при военната кампания на Израел са убити над 30 000 палестинци, твърдят здравните власти в Газа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:17

3
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­е­т­а­­ ­­в­и­­ ­о­­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­­-­­ X­1­­8­­.­F­U­­­N
Xaxa

2024.03.07 | 22:50

2
Tolko deca ybihte bravo na cestnite hora ot juzna afrika

2024.03.07 | 17:28

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини