Международният съд на ООН не поиска незабавно спиране на огъня в Газа

  • 26 януари 2024 15:25

  • 888
  • 3
Международният съд на ООН не поиска незабавно спиране на огъня в Газа
© Getty Images/Guliver

Международният съд на ООН се произнесе по обвиненията в геноцид, отправени срещу Израел от Република Южна Африка. Съдът не поиска незабавно спиране на огъня в ивицата Газа, но постанови, че Израел трябва да вземе мерки за защита на мирното население.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Съдът не се съгласи с искането на Южна Африка за незабавно прекратяване на огъня в Газа - нещо, което ще разочарова както южноафриканците, така и палестинците.

Но с голямо мнозинство 17-те съдии от съда постановиха, наред с други мерки, че Израел трябва да направи всичко по силите си, за да избегне убийството на палестинци, причиняването им на сериозни телесни или психически наранявания или налагането на мерки, предназначени да попречат на палестинските жени да раждат.

Британският външен министър вижда напредък към спиране на боевете в Газа

Южна Африка обвини Израел в геноцид заради атаките срещу мирни граждани, а от Тел Авив искаха прекратяване на делото, започнало преди две седмици. Председателката на съда в Хага Джоан Донахю заяви, че Южна Африка има право да заведе делото заради предполагаеми нарушения на Израел по конвенцията за геноцида и  Тя обърна внимание на тежката ситуация на мирното палестинско население в ивицата Газа, като наблегна на децата.

Над 26 000 жители на Газа са били убити при израелските удари, сочат данни на контролираните от "Хамас" палестински власти. Офанзивата започна в отговор на атаките на "Хамас" и други групировки на 7 октомври, когато бяха убити 1200 души и пленени около 250, много от които все още са заложници, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
888 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.26 | 17:05

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.26 | 15:47

2
"Съдът не се съгласи с искането на Южна Африка за незабавно прекратяване на огъня в Газа - нещо, което ще разочарова както южноафриканците, така и палестинците." нали ционистите не са разочаровани! ей, лицемерни идиоти!

2024.01.26 | 15:29

1
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини