Израелският главен военен прокурор предупреди за неприемливи и незаконни действия от страна на израелските войски в Газа

  • 22 февруари 2024 20:26

  • 749
  • 2
Израелският главен военен прокурор предупреди за неприемливи и незаконни действия от страна на израелските войски в Газа
© Getty Images/Guliver

Главният военен прокурор на Израел предупреди командирите за предполагаеми неприемливи и незаконни действия, извършени от израелски войници в ивицата Газа, предаде ДПА. Предупрежденията на генерал-майор Ифат Томер-Йерушалми са включени в писмо, чието съдържание беше оповестено днес от израелската армия в отговор на запитване.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2039

Като цяло действията на военнослужещите са били "професионални и законни", дори при трудни условия, пише тя. Въпреки това е имало и "случаи на неприемливо поведение, което се е отклонявало от ценностите и заповедите на армията", се казва още в него.  Те включват "неуместни изявления, които насърчават неприемливо поведение, неоправдана употреба на сила, включително срещу затворници, мародерство, включително използване или изнасяне на частна собственост без оперативна необходимост, и унищожаването на гражданско имущество", описва Томер-Йерушалми.

Някои от инцидентите са надхвърлили дисциплинарната сфера и "преминаха прага на престъплението", предупреди тя, наричайки някои действия, извършени от отделни лица, противоречащи на ценностите на израелската армия, и добави, че те са нанесли сериозни стратегически щети на международната репутация на държавата Израел и нейната армия.

Такива случаи ще бъдат разследвани и след това военната прокуратура ще трябва да реши какви мерки да бъдат предприети срещу замесените лица, каза Томер-Йерушалми.

Най-малко 67 палестинци загинаха тази нощ при израелски удари в Газа

През последните месеци в социалните мрежи многократно бяха публикувани видеозаписи, показващи неправомерни действия на израелски войници в ивицата Газа и на територията на Западния бряг.

Войната беше предизвикана от най-кървавото нападение в историята на Израел, извършено на 7 октомври от бойци на палестинската ислямистка групировка "Хамас", наред с други, в редица градове и кибуци в южните части на Израел, в близост до границата с Газа. При атаките загинаха над 1200 души, а около 250 бяха отвлечени, сочат данните на израелските власти, отбелязва ДПА.

Израел отговори с масирани въздушни удари и сухопътна офанзива. По данни на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа на територията на палестинския анклав са загинали над 29 400 души.

Израел е изправен пред нарастващи критики от страна на международната общност с оглед на големия брой цивилни жертви и катастрофалното положение в ивицата Газа, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
749 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бояджията

2024.02.23 | 09:55

2
Долу ръцете от Палестина гадни хамерикански педали и крадци

2024.02.22 | 20:46

1
Журналя, нещичко да надраскате за "демократичния"ви американски конгресмен призовал да бъдат избити палестинските деца?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини