Израел бомбардира пренаселения град Рафах въпреки предупрежденията на САЩ

  • 09 февруари 2024 13:08

  • 617
  • 3
Израел бомбардира пренаселения град Рафах въпреки предупрежденията на САЩ
© Getty Images

Израел бомбардира рано тази сутрин обекти в пренаселения град Рафах в южната част на ивицата Газа, след като часове по-рано представители на американското правителство предупредиха Тел Авив да не разширява сухопътната си офанзива в тази посока, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2019

Рафах е убежище на повече от половината от 2,3-милионното население на блокирания от Израел анклав.

При днешните израелски удари бяха поразени две жилищни сгради, в които загинаха осем палестинци, сред които три деца и една жена. Ударена бе и детска градина, използвана като убежище за разселени жители в централната част на Газа. Жертвите на тази атака са най-малко четири, съобщиха служители от местна болница и репортери от АП.  Ранените са около 30, като става въпрос предимно за жени и деца. Свидетели разказват, че хората в приюта са спели в момента на израелската атака. 

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в вчера заяви, че военният отговор на Израел на нападението на "Хамас" в Газа е бил "прекомерен". Това е най-острата критика, която досега САЩ са отправяли към близкия си съюзник, коментира АП. 

Изразените от Тел Авив намерения за разширяване на израелската сухопътна офанзива към Рафах предизвика силен обществен отзвук във Вашингтон. 

"Все още не сме видели никакви доказателства за сериозно планиране на подобна операция", каза вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател. Предприемането на едно такова настъпление в настоящия момент "без никакво планиране и с малко предварително обмисляне в район, в който са се подслонили един милион души, би било катастрофа", предупреди Пател. 

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом, подчерта, че Вашингтон "не би подкрепил" израелска сухопътна офанзива в Рафах.  

13 души загинаха при израелски удари в град Рафах в ивицата Газа, съобщиха местни жители и кувейтска болница

Войната продължава вече пети месец, а израелската армия все още е съсредоточена в град Хан Юнис, северно от Рафах. Премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и обаче многократно заяви, че ще последва настъпление към Рафах, с което създаде паника сред стотиците хиляди разселени хора.

Изказванията на Нетаняху предизвикаха тревога и сред египетските власти, които подчертаха, че всяка сухопътна операция в района на Рафах ще подкопае подписания преди 40 години мирен договор между Тел Авив и Кайро. Граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа е основен вход за хуманитарна помощ в палестинския анклав.  

В началото на сухопътната офанзива повече от половината от жителите на Газа се преместиха в Рафах в опит да се спасят от израелските удари, следвайки разпорежданията на Израел да се евакуират на юг. Въпросните разпореждания на Тел Авив вече обхващат две трети от територията на анклава, въпреки че около 300 000  палестинци все още се намират в северната половина на Газа. 

Израел редовно нанася въздушни удари дори и в райони, в които има разселени хора, с аргумента, че атакува обекти на "Хамас", отбелязва АП. Тел Авив хвърля отговорността за жертвите върху палестинското движение, обвинявайки го че действа от цивилни райони. 

Днес палестинските здравни власти съобщиха, че убитите палестинци Газа от 7 октомври насам вече са 27 947, а ранените - 67 459, предаде Ройтерс. Убитите от израелската армия палестинци през последното денонощие са 107, а ранените - 142, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
617 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.09 | 21:00

3
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.09 | 13:34

2
Хуманизъм по Изрелски!

2024.02.09 | 13:25

1
Всяко едно нападение на Израел е съгласувано със САЩ , така че да не го играят доброто и лошото ченге

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини