13 души загинаха при израелски удари в град Рафах в ивицата Газа, съобщиха местни жители и кувейтска болница

  • 08 февруари 2024 16:41

  • 709
  • 1
13 души загинаха при израелски удари в град Рафах в ивицата Газа, съобщиха местни жители и кувейтска болница
© Getty images (архив)

Най-малко 13 души загинаха през изминалата нощ при израелски въздушни удари в град Рафах, южната част на ивицата Газа, часове след като премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и отхвърли условията на "Хамас" за прекратяване на огъня и обеща да разшири офанзивата към този град, предаде АП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2001

Според кувейтската болница, приела телата, сред загиналите е имало две жени и пет деца. На мястото на един от ударите местните жители са използвали фенерчетата на мобилните си телефони, докато са претърсвали отломките с кирки и голи ръце.

Повече от половината от населението на ивицата Газа е избягало в Рафах, разположен на границата с Египет, който е и основният пункт за доставяне на хуманитарна помощ. Египет предупреди, че всяка сухопътна операция там или масово преместване на хора през границата може да подкопае четиригодишния му мирен договор с Израел.

Нетаняху обяви, че се подготвя разширяване на израелската офанзива в град Рафах, където стотици хиляди хора, избягали от други части на ивицата Газа, са натъпкани в мизерни палаткови лагери и препълнени подслони за настаняване на ООН.

Международните хуманитарни организации предупредиха, че всяка мащабна израелска операция в Рафах ще задълбочи хуманитарната катастрофа в обсадения крайбрежен анклав.

Четиримесечната въздушна и сухопътна офанзива на Израел - една от най-кръвопролитните в най-новата история - доведе до смъртта на десетки хиляди палестинци, прогони повечето хора от домовете им и принуди една четвърт от населението на ивицата Газа да гладува.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия броят на загиналите палестинци в резултат на четиримесечната война е вече около 27 840 души. Ведомството не прави разлика между мирни жители и палестински бойци в своите данни, но твърди, че повечето от загиналите са жени и деца, отбеляза АП.

Израелският премиер Нетаняху заяви, че офанзивата ще продължи и ще се разширява до "пълна победа" над движението "Хамас", което започна войната, като предприе мащабно нападение в Южен Израел на 7 октомври. Тогава бойците му убиха около 1200 души, предимно мирни жители, и взеха 250 за заложници.

Нетаняху също така обеща да върне над 100-те оставащи заложници, които "Хамас" все още държи, след като повечето от другите бяха освободени по време на прекратяването на огъня през ноември в замяна на освобождаването на палестинци, държани в израелски затвори.

Движението "Хамас" все още е "отворено" за преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа, въпреки че последните му предложения бяха отхвърлени от Израел, каза днес пред агенция Франс прес близък до палестинското ислямистко движение официален представител преди началото на преговорите в Египет.

Този нов кръг от преговори между "Хамас" и израелците с посредничеството на Египет и Катар трябва да започне днес в Кайро според официалния представител, пожелал да запази анонимност.

Целта на тези косвени дискусии ще бъде да се постигне спиране на бойните действия в ивицата Газа и размяна на палестински затворници, държани от Израел, срещу израелски заложници, намиращи се в плен в Газа, за втори път след едноседмичното примирие през ноември, което позволи освобождаването на 105 заложници в Газа и 240 палестинци.

"Очакваме много сложни и трудни преговори, но "Хамас" е отворено за дискусии и желае да постигне прекратяване на огъня", обясни официалният представител, близък до движението.

Няколко часа след срещата снощи с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който се застъпва за ново примирие, израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и изглежда отхвърли всякакви отстъпки в преговорите, посочи АФП. Той нареди на армията да "подготви" офанзивата към Рафах, град в южната част на ивицата Газа, където са се струпали стотици хиляди разселени палестинци.

Блинкън очаква да бъде постигнато споразумение за израелските заложници в Газа, но "остава много работа"

Преди да отпътува от Израел снощи Блинкън отбеляза, че въпреки декларациите на Нетаняху, между Израел и "Хамас" остава "възможност за споразумение" за заложниците и призова израелците да предприемат и действия наред с произнасянето на речи.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.08 | 17:44

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини