Британският външен министър вижда напредък към спиране на боевете в Газа

  • 26 януари 2024 15:07

  • 760
  • 2
Британският външен министър вижда напредък към спиране на боевете в Газа
© Getty Images/Guliver

Британският външен министър Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. заяви след обиколка в Близкия изток, че е постигнат напредък в посока договаряне на споразумение за прекратяване на боевете в ивицата Газа и освобождаване на държаните там израелски заложници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2268

В интервю, което даде в Истанбул - последната спирка от обиколката си, Камерън каза, че Израел разглежда британско предложение за отваряне на пристанището в Ашдод за доставки на помощи за крайбрежната палестинска територия, но че "ще са необходими много усилия", за да се постигне споразумение.

"Мисля, че има перспектива за постигането на пауза, при която да спрем сраженията и да започнем да търсим начини за внасяне на помощ и извеждане  на заложници", заяви той пред Ройтерс и турска телевизия. "Това е, за което говорих в региона. И мисля, че постигаме известен напредък."

По време на третото си пътуване до Близкия изток в рамките на малко повече от два месеца Камерън се срещна с израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и и с други лидери. 

Камерън към Нетаняху: Наложително е конфликтът с палестинците да бъде решен с две държави

Той заяви, че е настоявал за устойчиво прекратяване на огъня по време на срещите в Израел, на окупирания от Израел Западен бряг, където е базирана подкрепяната от Запада Палестинска власт, в Катар и Турция.

"Настоявах за това, което мисля, че е в интерес на всички, включително и на Израел: да има незабавно пауза, защото само тогава заложниците ще могат да бъдат върнати у дома", каза британският външен министър.

"Израел е отговорен за това, което се случва в Газа, и ние трябва да избегнем още по-голяма хуманитарна катастрофа", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
760 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.26 | 17:06

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.26 | 15:30

1
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини