Четиридневното примирие между Израел и "Хамас" е важна първа крачка

  • 27 ноември 2023 14:41

  • 220
  • 1
Четиридневното примирие между Израел и "Хамас" е важна първа крачка
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Четиридневното примирие е важна първа стъпка в конфликта между Израел и "Хамас", но е необходимо много повече, за да намерим изход от кризата, каза днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2158

Борел изрази съжаление, че Израел не участва днес във форума на Съюза на Средиземноморието в Барселона. От друга страна, палестинският министър на външните работи Рияд ал Малики и колегата му от Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан ще участват в срещата като представители на група на министри от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество.

Борел заяви, че се надява четиридневното примирие, сключено миналата седмица, да продължи "още няколко дни", пише БТА.

Египет настоява за удължаване на примирието между "Хамас" и Израел

Примирието е първото спиране на сраженията от седем седмици, след като "Хамас" нападна Израел, уби 1200 души и взе 240 заложници в Газа. В отговор на атаката Израел бомбардира анклава и започна сухопътна офанзива в северната част на анклава. Около 14 800 палестинци са убити, съобщават палестинските здравни власти, а стотици хиляди са разселени. 

Борел призова Израел да не "реколонизира" Газа. Палестинска държава на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа е "най-добрата гаранция" за "сигурността и мира за Израел", допълни той. 

Министърът на външните работи на Йордания Айман ас Сафади заяви на срещата, че работата за решение за две държави трябва да започне с "гаранцията за край на тази брутална агресия". 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 15:26

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини