Конвои с хуманитарна помощ се приближават към контролния пункт между Египет и Газа

  • 17 октомври 2023 09:57

  • 924
  • 1
Конвои с хуманитарна помощ се приближават към контролния пункт между Египет и Газа
© Getty Images

Конвои с хуманитарна помощ се отправиха тази сутрин от Египет към Рафах, граничния пункт с подложената на израелски обстрел ивица Газа, където от дни не влизат помощи, съобщават хуманитарни работници, цитирани от Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2060

"Пристигнахме на терминала и сега чакаме следващия етап", каза Хеба Рашед, която ръководи египетската неправителствена организация "Мерсал".

Стотици камиони са струпани по 40-километровия път между Eл Ариш и Рафах.

"Не ни е казано в колко часа ще преминем" в ивицата Газа, но ни помолиха да тръгнем за Рафах", потвърди служител на Египетския Червен полумесец, пожелал анонимност.

През последните дни със самолети от различни държави и международни организации пристигнаха товари с хуманитарна помощ. Египет е изпратил десетки камиони.

Призиви за дарения са отправени по целия свят, а Европейският съюз вече обяви хуманитарен мост към Египет, за да достави помощ на 2,4-милионното население на Газа, половината от което се състои от деца.

ООН преговаря с Израел за хуманитарна помощ за Газа

За десетте дни на война между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас" граничният пункт е бил обстрелван четири пъти. Никакви помощи не са влезли в малкия анклав, подложен на "пълна обсада" от Израел.

Вашингтон призовава Египет да пусне американците да напуснат Газа, докато Кайро отговаря, че никой няма да напусне, ако помощите не влязат в анклава. Снощи египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха по телефона помощта за Газа, която египетското президентство определи като "приоритет".

"Изглежда, че се приближаваме към споразумение за влизането на помощи и излизането на чужденци", каза представителят на Червения полумесец.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
924 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.17 | 16:46

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини