ООН преговаря с Израел за хуманитарна помощ за Газа

  • 16 октомври 2023 15:31

  • 664
  • 0
ООН преговаря с Израел за хуманитарна помощ за Газа
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

ООН води задълбочени преговори за достигане на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Помощта изглежда изключително необходима, след като милиони напуснаха домовете си заради плановете на израелската армия за скорошно нахлуване в ивицата. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2171

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс обяви, че около 1 милион души са се преместили в южната част на Газа след ултиматума на израелската армия от края на миналата седмица. Вътрешната миграция доведе до натоварване на болниците и недостиг на продукти от първа необходимост, докато Тел Авив блокира доставките на гориво, храна, вода и лекарства в ивицата.

Хиляди са се струпали при все още затворен граничен пункт на Газа с Египет, надявайки се да напуснат преди началото на обявената израелска сухопътна офанзива. В Израел отново е американският държавен секретар Антъни Блинкън, чиято страна призовава еврейската държава да не допуска цивилни жертви при военния отговор на действията на "Хамас" миналата събота.

ЕС: Израел има право да се защитава

Потвърденият брой на израелските заложници, взети от групировката, се повиши на 199. Както от групировката, така и от Тел Авив отрекоха за постигнато споразумение за спиране на огъня. 

Няма въоръжено нахлуване от Ливан към израелския град Метула, съобщи държавното радио Кан. По-рано жителите му бяха призовани да се барикадират в домовете си заради опасността от нападение на ливанската групировка "Хизбула", която е на страната на "Хамас" в новия израело-палестниски конфликт.

Същевременно от вътрешното министерство на "Хамас" в Ивицата Газа съобщиха, че Израел не е възстановил водоподаването към ивицата и жителите ѝ продължават да пият опасна за здравето вода.

"Хамас" и Тел Авив отрекоха да са стигнали до временно прекратяване на огъня, което да позволи бежанци от ивицата да пресекат в Египет, а в обратната посока да влезе изключително необходима хуманитарна помощ.

Последвайте канала на

Калина Христова
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини