Израел ще закупи още 25 изтребителя Ф-35 за 3 млрд. долара

  • 02 юли 2023 14:57

  • 5095
  • 0
Израел ще закупи още 25 изтребителя Ф-35 за 3 млрд. долара
© Getty Images (архив)

Израелското правителство одобри покупката на трета ескадрила стелт изтребители Ф-35, а сделката е на стойност 3 милиарда долара, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

С допълнителните 25 самолета, произвеждани от компанията „Локхийд Мартин“, броят на тези изтребители в авиопарка на израелските военновъздушни сили ще нарасне на 75, посочи ведомството и добави, че сделката ще бъде финансирана чрез пакета военна помощ, който Израел получава от САЩ.

САЩ одобриха продажбата на изтребители Ф-35 на Чехия

Израел беше първата страна извън Съединените щати, придобила Ф-35. През май 2018 г. началникът на израелските ВВС съобщи, че Израел е станал и първата държава, използвала самолета в бой, съобщава БТА.

Ф-35 е известен още като Joint Strike Fighter (Единен ударен изтребител), а в Израел и с името си на иврит „Адир“ („Могъщия“).

„Локхийд Мартин“ и производителя на двигатели „Прат енд Уитни“ са се съгласили да включат в производството на компонентите за новите самолети и израелски компании от отбранителния сектор, добави израелското министерство.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини