Строгите ограничения на израелската полиция в Йерусалим предизвикаха недоволство

  • 12 април 2023 19:19

  • 463
  • 1
Строгите ограничения на израелската полиция в Йерусалим предизвикаха недоволство
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Йерусалимската патриаршия обвини израелската полиция, че нарушава свободата на вярващите с твърде стриктни ограничения за броя на поклонниците, които могат да присъстват на церемонията по спускането на Благодатния огън на Велика събота, на Божи гроб в Йерусалим, съобщава БТА.

Израелската полиция заяви, че ограниченията са необходими за осигуряване на безопасността по време на празника в събота в древния храм на Божи гроб, където се смята, че Иисус Христос е бил разпнат, погребан и възкръснал.

Моментът на чудото на снизхождението на Благодатния огън наближава на фона на необичайно напрежение в Стария град на Йерусалим, предизвикано от нахлуването на израелската полиция в комплекса, в който се намира джамията "Ал Акса" миналата седмица. Напрегната ситуация прерасна в регионална конфронтация между Израел и палестинката групировка Хамас. Напрежението се прояви и в петък, когато две британско-израелски сестри и майка им бяха убити, след като колата им беше обстрелвана близо до еврейско селище в окупирания Западен бряг.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота от църковна делегация

Израелските власти, които миналата година наложиха подобни ограничения за празника на Възкресение Христово, заявиха, че искат да предотвратят ново нещастие, след като в блъсканица на масов религиозен празник загинаха 45 души.

Християнски духовни водачи обаче казват, че не е необходимо да се променя церемонията, която се провежда от векове. Опитите им за преговори с израелската полиция обаче са неуспешни.

„След многобройни, добронамерени опити, не сме в състояние да координираме действията си с израелските власти, тъй като те налагат неоснователно тежки ограничения за достъп до Гроба Господен“, заявиха представители на Йерусалимската патриаршия.

Представители на израелската полиция признаха, че засилват охраната, блокират някои пътища в гъсто населения Стар град и ограничават присъствието в древната църква и двора ѝ. В конферентен разговор с репортери обаче полицейски служители заявиха, че ограниченията за присъствие в храма са определени от църквата.

„Ще регулираме движението на потока от хора“, в момент, когато мюсюлмани, християни и евреи празнуват своите празници в град, разположен на площ от половин квадратен километър, каза главният инспектор Йорам Сегал от районната полиция в Йерусалим. Той добави, че церемонията ще бъде достъпна в целия град на видеоекрани и че срещите с  църковни представители продължават.

Откакто тази година в Израел управлява най-дясното правителство в историята, начело с  премиера Бенямин Нетаняху, християните твърдят, че тяхната 2000-годишна общност в Светите земи е подложена на все повече атаки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
463 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2023.04.12 | 19:36

1
Родолюбие в младите е някаква фраза

Добави коментар

Водещи новини