След дни на насилие Йерусалим посрещна мирен Великден

  • 09 април 2023 19:57

  • 752
  • 0
След дни на насилие Йерусалим посрещна мирен Великден
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Молитвите на мюсюлмани за рамазана и посещенията на евреи за еврейската Пасха в комплекса на Храмовия хълм (наричан от арабите Благородното светилище) преминаха днес без инциденти след дни на напрежение и насилие на Площада на джамиите в Йерусалим, който е свещено място и за двете религии, предаде Ройтерс.

Малки групи от еврейски посетители преминаха под засилена полицейска охрана през комплекса на Храмовия хълм, а хиляди поклонници се събраха за специална литургия по случай еврейската Пасха пред Стената на плача.

Джамията "Ал Акса" - свещено място както за мюсюлманите, така и за евреите - стана арена на сблъсъци миналата седмица, след като израелски полицаи нахлуха в храма, за да прогонят младежи, които се барикадирали вътре, въоръжени с камъни и бомбички.

Кадри от полицейската акция, показващи как израелската полиция бие поклонници, предизвикаха гневна реакция в целия арабски свят, провокирайки ракетни атаки срещу Израел от страна на палестински фракции, на които еврейската държава отговори с въздушни удари срещу обекти в ивицата Газа, Ливан и Сирия. При размяната на удари не беше съобщено за жертви.

Най-висшият католически духовник на Светите земи, патриарх Пиербатиста Пицабала отслужи Великденска литургия пред множеството събрали се християни в Църквата на Божи гроб в Йерусалим, предаде ДПА.

Тържествата обаче бяха помрачени от неотдавнашните сблъсъци в региона и смъртоносните атаки в Тел Авив и на окупирания Западен бряг.

Кола се вряза в група чуждестранни туристи на крайбрежна алея в центъра на Тел Авив

"Излизаме от много тежък период на насилие и недоверие, на политическо, религиозно и социално напрежение", каза патриархът в поздравителните си слова по случай Великден. "На този ден получаваме послание за любов и живот. Причината е Исус. Исус е нашият живот, той е жив и ни предава послание за радост и живот."

Църквата на Божи гроб в Стария град на Йерусалим е разположена на място, където според християнските вярвания Исус е умрял и е възкръснал. Тя се смята за най-свещеното място за християните и център на тържествата по случай Великден в Светите земи, посочва ДПА.

Християните в Израел се сблъскват в последно време с нарастваща враждебност, особено в Йерусалим. В началото на годината например двама еврейски тийнейджъри причиниха сериозни щети в протестантско гробище, отбелязва агенцията.

Лидери на християнски църкви в Йерусалим призоваха израелските власти да осигурят безопасността на вярващите по време на великденските празници.

Християните са незначително малцинство в Израел, като съставляват едва 2 процента от общото население на страната, наброяващо 9,7 милиона души, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини