Израел изстреля нов разузнавателен спътник

  • 29 март 2023 14:48

  • 235
  • 0
Израел изстреля нов разузнавателен спътник
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израел изстреля днес нова версия на своя шпионски спътник "Офек", като министерството на отбраната заяви, че той ще подобри денонощното наблюдение над региона, което се случва в момент, когато страната се подготвя за евентуална конфронтация с Иран, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Изстрелването, планирано от няколко месеца, беше наблюдавано от министъра на отбраната Йоав Галант - сигнал, че той остава на поста си въпреки изявлението на премиера Бенямин Нетаняху в неделя, че той ще бъде уволнен.

Сателитът "Офек-13", произведен от държавната Израелска аерокосмическа компания, е последният от серията спътници местно производство. Първият от спътниците от тази серия беше изведен в орбита през 1988 г.

Новият сателит беше изстрелян с ракета "Шавит" над Средиземно море в западна посока. Тази траектория Израел обикновено избира като предпазна мярка срещу попадане на чувствителни технологии в ръцете на враждебно настроени негови съседи от Близкия изток в случай на провал на изстрелването на сателита, уточнява Ройтерс. 

“Ще продължим да доказваме, че дори небето не е предел за израелската отбранителна индустрия", се казва в изявление на Галант, който в събота застана открито против оспорвания план на Нетаняху за реформа на съдебната система. На следващия ден Нетаняху обяви предстоящото уволнение на Галант, с което предизвика вълна от още антиправителствени протести.

Иранският спътник се оказа крив

Главният изпълнителен директор на Израелска аерокосмическа компания Боаз Леви заяви, че сателитът „Офек-13" е най-модерният от своя вид, с уникални възможности за радиолокационно наблюдение и ще позволи събирането на разузнавателна информация при всякакви метеорологични условия и видимост.

Цветелина Кирилова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини