Шефът на Пентагона пристигна на необявено предварително посещение в Ирак

  • 07 март 2023 14:20

  • 622
  • 1
Шефът на Пентагона пристигна на необявено предварително посещение в Ирак
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено предварително посещение в Ирак, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че визитата има за цел да покаже, че Съединените щати са решени да запазят военното си присъствие в страната близо 20 години след като оглавявана от тях коалиция нахлу там и свали режима на Саддам Хюсеин.

Инвазията през 2003 г. доведе до смъртта на десетки хиляди цивилни и нестабилност, която в крайна сметка проправи пътя за възхода на групировката "Ислямска държава" (ИД), след като САЩ изтеглиха бойните си части от Ирак през 2011 г.

Остин, най-високопоставеният представител на администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Ирак, бе последният командващ американските сили в страната.

"Тук съм, за да потвърдя стратегическото партньорство между Съединените щати и Ирак, в момент, когато се стремим към един по-сигурен, по-стабилен и по-суверенен Ирак", заяви шефът на Пентагона.

Понастоящем САЩ имат 2500 военнослужещи в Ирак и 900 в съседна Сирия, които съветват и подпомагат местните сили за сигурност в борбата срещу ИД, която през 2014 г. завзе големи части от двете страни. Впоследствие оглавявана от Съединените щати коалиция отвоюва от джихадистите тези територии през 2019 г.

"Това, което иракчаните ще чуят от него, е ангажимент за запазване на присъствието на нашите сили, но не става въпрос само за военната сфера. Съединените щати са силно заинтересовани от стратегическо партньорство с правителството на Ирак", заяви пред репортери високопоставен американски служител в областта на отбраната, запазил анонимност.

Премиерът на Ирак поиска военните на САЩ да останат в страната

Визитата на Остин има също за цел да подкрепи иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани в борбата му срещу влиянието в страната на съседен Иран, отбелязва Ройтерс.

Подкрепяни от Техеран иракски милиции от време на време извършват ракетни нападения срещу американските войски и посолството на САЩ в Багдад. През 2020 г. Съединените щати и Иран бяха на ръба на военен конфликт, след като при американски удар с дрон край летището на иракската столица бе убит иранският генерал Касем Солеймани, висш командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

"Смятам, че иракските лидери споделят интереса ни Ирак да не се превърне в площадка за конфликт между САЩ и Иран", заяви цитираният високопоставен американски служител.

Освен с иракския премиер Ас Судани, Остин ще се срещне и с президента на кюрдския автономен регион в северната част на страната Нечирван Барзани, на фона на дългогодишния спор за бюджетните трансфери и разпределението на приходите от продажбата на петрол между националното правителство и кюрдското правителство, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.07 | 22:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини