Българската хуманитарна пратка стигна до Бейрут, предстои сухоземното ѝ транспортиране до Сирия

  • 16 февруари 2023 14:59

  • 349
  • 1
Българската хуманитарна пратка стигна до Бейрут, предстои сухоземното ѝ транспортиране до Сирия
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Българският военнотранспортен самолет „Спартан“, натоварен с близо 4,5 тона хуманитарна помощ на борда, кацна на летището в Бейрут, Ливан. След тричасов полет от авиобаза „Враждебна" в София помощта вече се разтоварва и предстои да се придвижи със сухоземен транспорт до Сирия, за да бъде в помощ на пострадалите от силните земетресения на 6 февруари.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Самолетът беше посрещнат от посланика на България в Ливан Боян Белев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи тази сутрин, че в организацията на по-нататъшно транспортиране на пратката ще участва Международният комитет на Червения кръст.

Демерджиев: Ние първи повдигнахме въпроса за помощ за Сирия пред Еврокомисията

България изпрати хуманитарна помощ от Българския червен кръст – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР. Помощта е и в отговор на поискано съдействие от тях, изпратено до Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита.

От Ливан самолетът ще се отправи към Турция, откъдето е планирано да прибере медицинските екипи от Военномедицинска академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, също пострадала от земетресенията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2023.02.16 | 21:14

1
Днес видях възрастна двойка българи ,които ровеха в кофите.Гладни и премръзнали , когато ме видяха се засрамиха ,искаха набързо да се махнат.Аз ги настигнах и дадох 10лв ,нищо помощ ,но от сърце . ДО КОГА ЩЕ ГЛЕДАМЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ,СЪБРАНИ МИЛИОНИ И ДР. НО НЕ ЗА НАШЕТО СОБСТВЕНО, БЕДНО НАСЕЛЕНИЕ?????????????????????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини