Израелските сили убиха най-малко осем души по време на военна операция на Западния бряг

  • 26 януари 2023 13:19

  • 212
  • 0
Израелските сили убиха най-малко осем души по време на военна операция на Западния бряг
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелските сили убиха най-малко осем души и раниха още няколко души по време на операция, проведена днес в размирен район на окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на палестинските здравни служби, които определиха случилото се като един от най-смъртоносните дни от месеци на размирици в региона.

Нападението, което палестинските здравни служби определиха като "жестока операция", е станало в бежанския лагер в Дженин - палестински бастион на Западния бряг -  в който от почти година се извършват израелски операции за арести на палестински бойци.

Израелски военни части са извършвали действия в района, казаха техни представители, но не предоставиха повече информация. Израелските медии съобщиха, че израелските военни са били обстрелвани по време на нападението и че поне един от загиналите е идентифициран като бунтовник.

Израел депортира във Франция френско-палестинския адвокат Салах Хамури

Палестинският министър на здравеопазването Маи Каиле каза, че парамедиците не са можели да достигнат лесно до ранените заради сраженията. Тя също така обвини военните, че са използвали сълзотворен газ в педиатричното отделение на болница, заради което хоспитализирани там деца са започнали да се задушават.

След днешния сблъсък броят на палестинците, убити тази година, достигна 28 души. Близо 150 палестинци са били убити миналата година, с което тя се превръща в най-смъртоносната от 2004 г. насам, според израелската правозащитна група "Б'Целем". 

Израел твърди, че повечето от загиналите са бунтовници и че целта на военните операции е да нанесе удар върху бунтовническата мрежа, с което да предотврати бъдещи атаки.

От своя страна палестинците казват, че чрез подобни военни акции Израел още повече засилва 55-годишната си окупация на териториите, които палестинците искат един ден да бъдат в състава на тяхната държава.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини