Асад: Всяко сближаване с Турция трябва да доведе до прекратяване на турската окупация на сирийска територия

  • 12 януари 2023 20:10

  • 646
  • 0
Асад: Всяко сближаване с Турция трябва да доведе до прекратяване на турската окупация на сирийска територия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Сирийският президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и каза днес, че настоящите сирийско-турски срещи, под егидата на Русия, трябва да имат за цел "слагане на край на турската окупация" на сирийска територия, "за да бъдат ползотворни", предаде Франс прес, цитирайки изявление на неговата канцелария.

Това е първият коментар на Асад, който се срещна с Александър Лаврентиев, специалния пратеник на руския президент Владимир Путин за Сирия, по повод проведените наскоро първи срещи между представители на турските и сирийските власти от повече от едно десетилетие.

Миналия месец в Москва се проведе тристранна среща между министрите на отбраната на Турция, Сирия и Русия - първата от началото на сирийския конфликт през 2011 г.

Асад каза, че "за да бъдат ползотворни, тези (тристранни) срещи, трябва да се основават на предварителна координация и планиране между Сирия и Русия" и да имат за цел "прекратяване на (турската) окупация (в Сирия) и подкрепата (на Анкара) за тероризма".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е в Руанда, заяви днес, че срещата му с неговите колеги от Сирия и Русия ще се проведе "възможно най-скоро, може би в началото на февруари".

Турция и Русия сформират съвместни патрули в Северна Сирия?

В средата на декември турският президент Реджеп Ердоган посочи, че може да се срещне със сирийския си колега, с когото имаше добри отношения преди 2011 г.

Съсед на Сирия, Турция повече от десетилетие е най-важният политически и военен поддръжник на сирийската опозиция, включително на ислямистките групировки, смятани от Дамаск за терористични.

Турция проведе три операции на сирийска територия от 2016 г. срещу кюрдските сили в северната част на страната, което й позволи да поеме контрола над граничната ивица. Сирия осъди окупирането на тази нейна територия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини