Иран осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за виновен в шпионаж в полза на Великобритания

  • 11 януари 2023 21:47

  • 680
  • 2
Иран осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за виновен в шпионаж в полза на Великобритания
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Иранската съдебна система осъди на смърт бивш зам.-министър, признат за виновен в шпионаж в полза на Великобритания, съобщи Франс прес.

"Алиреза Акбари е осъден на смърт за подкопаване на вътрешната и външната сигурност на страната чрез предаване на разузнавателни данни", предаде Мизан онлайн, официалната агенция на иранската съдебна власт. Тя не съобщава подробности за датите на ареста и присъдата, която беше потвърдена от Върховния съд. Цитирано е обаче изявление на Министерството на разузнаването, в което се казва, че Алиреза Акбари е станал "ключов шпионин" за британската тайна разузнавателна служба (СИС) поради "важността на неговата позиция".

Според същия източник той е предоставил на тази служба "важна информация от страната".

На 2 февруари 2019 г. правителственият вестник "Дейли Иран" публикува интервю с Алиреза Акбари в качеството му на "бивш заместник-министър на отбраната в реформисткото правителство" на Мохамад Хатами.  Акбари има британско и иранско гражданство, предаде Ройтерс.

Акбари беше близък сътрудник на Али Шамхани, който в момента е секретар на иранския Върховен национален съвет по сигурността. В периода 1997-2005 г, когато Шамхани бе министър на отбраната, Акбари бе негов заместник, допълва Ройтерс.

В края на ноември четирима иранци бяха екзекутирани, след като бяха осъдени на смърт за "сътрудничество" с Израел - заклетия враг на Ислямската републикa, припомня АФП. Техеран редовно съобщава за ареста на агенти, заподозрени в работа за чуждестранни разузнавателни служби, включително Израел.

В същото време Върховният съд на Иран отложи изпълнението на смъртната присъда на мъж, осъден за предполагаемото му участие в протестното движение, съобщи съдебният орган.  Решението е взето, след като адвокатът на осъдения Мохамед Борогани "подал молба за преразглеждане на делото в полза на клиента му", съобщи Мизан онлайн.

Екзекутираха двама, свързани с протестите в Иран

Изпълнението се спира, докато Върховният съд не се произнесе по искането.

Борогани е обвинен в "мохаребе" ("война срещу Бог" на персийски) и процесът срещу него започна на 29 октомври. На 6 декември Върховният съд потвърди смъртната му присъда.

Съдебната власт го обвинява, че е "ранил охранител с нож с намерение да го убие", в "разпространение на терор сред гражданите" и "подпалване на централата на губернаторството на град Пакдашт", разположен югоизточно от Техеран. По данни на базирана в чужбина неправителствена организация осъденият е на 19 години.

Иран е разтърсен от протести, предизвикани от смъртта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, която почина, след като беше арестувана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за облекло в Ислямската република, припомня АФП.

Най-малко 30 ирански журналисти все още са задържани във връзка с протестите, последвали смъртта на Махса Амини, съобщи Асоциацията на журналистите в Техеран. Според организацията от средата на септември досега са били арестувани "около 70 журналисти", но някои от тях по-късно са били "освободени под гаранция".

"Тридесет от арестуваните журналисти остават в ареста", заяви асоциацията, като публикува списък на арестуваните.

Спортният журналист Ехсан Пирборнаш ще изтърпи 10 години затвор от общо 18 години, съобщи днес в. "Хамихан".

В края на октомври повече от 300 ирански журналисти и фотожурналисти написаха отворено писмо, в което критикуват властите за "арестуването на техни колеги и лишаването им от права", включително "достъп до адвокати".

Последвайте канала на

Novini.bg
680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.11 | 22:51

1
Давайте братушки! бийте тъпите говеда!

2023.01.12 | 06:02

2
Рязана тъпа пасмина , наричана от рубладжийските минетчии "братушки"

Добави коментар

Водещи новини