Жена е задържана в Иран, била без хиджаб в ресторант

  • 30 септември 2022 22:38

  • 1766
  • 5
Жена е задържана в Иран, била без хиджаб в ресторант
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Жена, която е била без хиджаб в ресторант в Техеран и чиято снимка се разпространи масово в социалните мрежи, е била задържана, по думите на сестра ѝ, съобщава БТА. Новината идва в момент на засилени репресии в Иран срещу протестното движение, надигнало се след смъртта на Махса Амини. 

Дония Рад  е била в ресторант в иранската столица вероятно по време на закуска в компанията на своя приятелка, която същo е била без забрадка. Снимката на двете в този им вид в ресторанта бе споделена многократно в социалните мрежи и бе приветствана от много потребители, които поздравяваха и двете жени за гражданското им неподчинение срещу стриктните правила за облеклото на жените в Ислямската република.

Ето каква е причината за смъртта на Махса Амини, запалила Иран

"Вчера, след публикуването на снимката, службите за сигурност се свързаха със сестра ми Дония Рад и поискаха да се яви за обяснения", написа сестрата ѝ Дина в Туитър. "Днес, след като отиде на посоченото място, тя беше задържана. След няколко часа без никакви новини, тя ми звънна за кратко, за да ми каже, че е прехвърлена в затвора Евин. Семейството ни е много притеснено", добави Дина.

През последните дни медиите на персийски език извън Иран показват все повече снимки на гражданско неподчинение, като например такива на иранки, които се разхождат, пазаруват или посещават кафенета, без да носят хиджаб.

В социалните мрежи се появиха сравнения между действията на Дония Рад и тези на Роза Паркс, американската активистка за гражданските права на чернокожите, както и колажи от снимки на Паркс в автобус и Рад в кафене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1766 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хуй

2022.10.01 | 00:44

5
Иран е ислямска република кви са тия все едно от Марс падат се правят на ударени. Трябва да носят кърпи на тиквите както в Европа носим маски а педалите носят прашки!

2022.10.01 | 00:10

4
само до преди шест месеца ловяхте хора без маски все едно са престъпници срещу човечеството, в австралия жандармерия с автомати влачиха баби по улиците, ковида беше вашият измислен бог, няма разлика с алак
PaulaFox

2022.09.30 | 23:38

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Sarbeca Z

2022.09.30 | 23:00

1
Само така ! Да си знаят мястото

2022.09.30 | 23:29

2
Тъпанар

Добави коментар

Водещи новини