Израел и Кипър са на път да се разберат за газово находище

  • 19 септември 2022 19:05

  • 651
  • 0
Израел и Кипър са на път да се разберат за газово находище
© Getty (архив)

Правителствата на Израел и Кипър обявиха днес, че са постигнали "значителен" напредък в разрешаването на дългогодишен спор за офшорно находище на природен газ и заявяват и, че са решени да постигнат бързо сделка, в момент, когато ЕС търси нови енергийни източници, предаде АП, цитирана от БТА.

Министърът на енергетиката на Кипър Наташа Пилидес и нейният израелски колега Карине Елхарар проведоха разговори в кипърската столица, обещавайки да постигнат  „справедливо и бързо решение“.

Спорът между двете държави се породи, защото Израел твърди, че част от кипърското находище Афродита, което се оценява на около 124 млрд. куб. м природен газ, попада в близкото му находище Ишай, което е по протежение на офшорната демаркационна линия, която разделя изключителните икономически зони на двете страни.

Преговорите се проточиха няколко години, но необходимостта на Европа да се откаже от руските енергийни източници след войната в Украйна направи преговорите неотложни. Русия намали доставките на природен газ за Европа, повишавайки цените.

В Германия стартира изграждането на нов терминал за втечнен природен газ

"В светлината на глобалната енергийна криза и нарастващата нужда от природен газ в Европа, вярвам, че е в наш най-добър интерес и двете страни да ускорят постигането на бързо, прозрачно и справедливо споразумение", каза Елхарар в съвместно изявление.

"Доверието между нас и продължаването на ползотворното сътрудничество в различните области са много важни и за двете страни“, допълни израелският енергиен министър

Пилидес заяви, че страните са постигнали "значителен напредък" в изработването на пътна карта, която експерт, назначен от двете страни, ще следва, за да постигне компромисно споразумение, добавяйки, че дискусиите ще продължат през следващите седмици.

"Кипър и Израел споделят обща визия за пълно отключване на потенциала на газовите ресурси в Източното Средиземноморие, като по този начин диверсифицират енергийните източници и маршрутите към Европа", каза Пилидес.

"Шеврон (Chevron)" и партньорите им от "Шел" (Shell) и израелската "НюМед Енерджи“ (NewMed Energy) притежават правата за сондиране на находището Афродита и заявиха, че планът за разработване на находището ще бъде готов до края на годината. През следващите месеци ще бъде прокаран още един сондаж, за да се събере допълнителна информация за размера на находището.

Пилидес каза миналия месец, че преработката на добития газ в съоръжения в Идку, Египет, е сред четирите проучвани варианта за развитие.

Перспективите за находището Афродита, както и други находища на газ, открити край Кипър, получиха тласък, след като Европейският съюз потвърди, че природният газ може да действа като преходно гориво до 2050 г. като част от плана на ЕС за по-чиста енергия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини