Иран обяви за арест на израелски шпиони

  • 28 юли 2022 15:06

  • 387
  • 0
Иран обяви за арест на израелски шпиони
© Getty (архив)

Иранската полиция е арестувала предполагаем ръководител и четирима членове на шпионска мрежа, заподозряна във връзки с израелските тайни служби, съобщи днес иранската информационна агенция ИЛНА, цитирана от Ройтерс.

ИЛНА се позовава на съобщение на иранското контраразузнаване, според което петимата, чиято националност не се уточнява, са били обучени за военни операции и саботажи. "Арестуваните петима членове на тази шпионска мрежа са получили различни обещания от "МОСАД", включително финансови, за да събират информация от важни сфери в страната", се казва в съобщението.

От канцеларията на израелския премиер, която упражнява надзор върху работата на агенцията за външно разузнаване "Мосад", отказаха коментар по случая с арестуваните в Иран, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Старите врагове Иран и Израел са понастоящем в спор за ядрената програма на Техеран. Еврейската държава обвинява Ислямската република, че подкрепя нападения срещу Израел, а Иран твърди, че Израел е организирал поредица убийства на висши ирански служители.

Техеран заподозря Израел за смъртта на ирански експерти

 

Вчера иранският министър на разузнаването Есмаил Хатиб каза, че Техеран е осуетил подривни дейности на "ционисткия режим", тоест на Израел. По думите му иранските служби за сигурност са извършили през последните няколко месеца множество операции срещу Израел. Хатиб не каза какви са били тези операции.

Миналата седмица спецслужбите на Иран обявиха, че разбила мрежа от агенти на Израел, влезли в Иран от Иракски Кюрдистан, за да извършат саботажи и терористични нападения.

Валери Зайцев
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини