Кремъл обяви среща за Сирия на президентите на Русия, Иран и Турция в Техеран

  • 12 юли 2022 19:13

  • 908
  • 3
Кремъл обяви среща за Сирия на президентите на Русия, Иран и Турция в Техеран
© Getty images (архив)

Президентите на Русия, Турция и Иран, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Ебрахим Раиси, ще се срещнат на 19 юли в Техеран, за да обсъдят обстановката в Сирия. Тримата лидери ще проведат и двустранни разговори, предаде Франс прес, като се позова на Кремъл.

Световната информационна агенция, цитирана от БТА,  отбеляза, че това ще бъде второто посещение на Путин в чужбина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

 "Визитата на руския президент е в процес на подготовка", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той уточни, че Путин, Ердоган и Раиси ще участват в "среща на държавните лидери на страните гаранти на мирния процес" в Сирия.

"На 19 юли в Техеран руският президент ще има и двустранен разговор с турския си колега", допълни Песков без да даде подробности.

В момента се водят разговори с участието на Турция, за да може украинската пшеница да бъде изнасяна през Черно море. Анкара, която поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев, и играе посредническа роля, на няколко пъти предложи да помогне за безопасен износ. Нейните оферти обаче получиха подкрепата на Русия и Украйна само в ограничена степен.

Русия, Турция и Иран са ключови фактори в конфликта в Сирия, избухнал през 2011 г. През 2017 г., трите държави поставиха началото на т. нар. Астанински процес, чиято цел е договарянето на официално мирно споразумение за слагане на край на войната.

Кремъл съобщи за срещата ден след като ООН удължи с още шест месеца механизма за трансгранична помощ за Сирия - решение, което първоначално беше блокирано от Русия.

Ердоган, опитващ се да сплоти електоралната си база преди президентските избори в Турция догодина, които се очертават трудни за него, от седмици заплашва да започне нова военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
908 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.13 | 09:43

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.12 | 20:54

1
Ще я има ли рашистката педерация още на 19 юли?
Анонимен

2022.07.12 | 21:18

2
Я, я има, я, я няма.

Добави коментар

Водещи новини