Почина израелският писател Авраам Йехошуа

  • 14 юни 2022 13:38

  • 710
  • 0
Почина израелският писател Авраам Йехошуа
© Getty Images

Израелският писател Авраам Йехошуа  почина на 85 години в болницата Ичилов в Тел Авив, съобщи АФП.

Първите си новели А. Б. Йехошуа публикува през 1963 г. Оттогава романите и пиесите му са преведени от иврит на повече от 30 езика, сред които и български.

През 1995 г. А. Б. Йехошуа печели наградата на Израел - най-голямото отличие за култура в страната. 

За Ница Бен-Дов, преподавател по литература в университета в Хайфа, която е преподавала заедно с него, Йехошуа е "най-великият" израелски писател.

"Той преминаваше от сюрреалистични творби, пълни с видения, откъснати от времето и пространството, към произведения с корени в израелската култура и съвремието", заяви тя пред АФП. Последните му творби са пропити с психология, повлияни от съпругата му, която е психоаналитик. 

"Топъл и открит", жаден за признание, той е проявявал и хапливост към събеседниците си. "Беше сложен човек, с противоречиво отношение към света", добави Бен-Дов. "Осъзнаването колко сложен е човек, което дължи на собствения си опит, прави работата му многолика."

А.Б. Йехошуа защитава правата на палестинците, членува в правозащитната организация Б'Тселем, която е против окупацията на палестинските територии от Израел. Тя изказа съболезнования за човека, "посветил времето и енергията си на равенството, мира и човешките права за всички". 

Израелският президент Ицхак Херцог също му отдаде почит с думите: "Писателят се вдъхновяваше от нашата родина и културните ценности на нашия народ, като ни представяше с фин и верен портрет, съчувстващ и отразяващ понякога болезнен образ на нас самите." 

Авраам Йехошуа ще бъде погребан утре в гробището в Айн Кармел в Северен Израел, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини