Уволнен служител на държавна фирма ликвидира трима свои бивши колеги в Иран

  • 18 май 2022 15:36

  • 823
  • 0
Уволнен служител на държавна фирма ликвидира трима свои бивши колеги в Иран
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Наскоро уволнен служител на един от най-големите държавни финансови конгломерати в Иран откри стрелба на бившето си работно място в западната част на страната, убивайки трима души и ранявайки още петима, след което се самоуби, съобщи БТА, като се позова на полицията.

Някои от ранените са в критично състояние. Полицията не даде подробности за мотива или обстоятелствата около атаката, но каза, че нападателят е започнал да стреля на бившето си работно място, след като наскоро бил уволнен.

Човек е убит при при протестите в Иран срещу скока в цените на храните

Инцидентът се е разиграл в клона в Илам на "Мостазафан" - голям конгломерат, който управлява мегапроекти и предприятия в Иран. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на компанията през 2020 г., описвайки я като "ключова мрежа" на режима в Техеран с дялове от около 160 фирми в критични икономически сектори, включително енергетиката, строителството и минното дело.

Подобни стрелби остават рядкост в Иран, където ловните пушки са единственото огнестрелно оръжие, което гражданите могат да притежават законно. Много хора в провинция Илам, особено в ниските равнини в югозападната част на страната, граничеща с Ирак, притежават ловни пушки.

Актовете на насилие в Иран обаче се увеличиха през последните години, тъй като икономическите условия в страната се влошават на фона на смазващите американски санкции, които спомогнаха за рязкото покачване на инфлацията и увеличаването на безработицата. През последните седмици цените на хранителните стоки скочиха, тъй като правителството промени системата за субсидиране на основните продукти за трапезата, което предизвика обществено възмущение. Опитите за самоубийство в Иран също се увеличиха след началото на пандемията от новия коронавирус, която засегна сериозно страната.

В началото на тази седмица мъж се е самоубил, след като застрелял брат си, своята съпруга и още двама роднини близо до централния ирански град Исфахан. 

Мая Йорданова
823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини