Окончателно: Движението "Хизбула" и съюзниците му губят мнозинството си в ливанския парламент

  • 17 май 2022 15:00

  • 697
  • 0
Окончателно: Движението "Хизбула" и съюзниците му губят мнозинството си в ливанския парламент
© Getty images (архив)

Ливанското шиитско движение "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран, и съюзниците му губят мнозинството си в парламента на Ливан, става ясно от окончателните резултати от парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Това е сериозен удар по позициите на групировката, който демонстрира недоволството на избирателите от управляващия елит в Ливан.

Окончателните резултати показват, че шиитското движение и съюзните му групи печелят 62 мандата в 128-местния парламент. През 2018 г. те си осигуриха мнозинство от 71 депутати.

На първите избори, произведени след икономическия крах на Ливан и голямата експлозия на пристанището в Бейрут през 2020 г., политици реформатори печелят 12 депутатски места - неочаквано голям пробив в система, в която дълго време господстват едни и същи политически формации.

Позициите си укрепват партии като близката до Саудитска Арабия формация "Ливански сили" - християнска политическа сила, която измества Свободното патриотично движение (СПД), друга християнска партия, от мястото на най-голямата християнска политическа сила в Ливан. СПД е съюзник на "Хизбула".

Тези резултати означават, че ливанският парламент ще бъде разделен на няколко лагера, нито един от които няма да има мнозинство. Това крие опасност от политическо парализиране и напрежение, които могат да доведат до отлагане на реформите, от които Ливан силно се нуждае, за да преодолее икономическите си трудности.

Ако изборите през 2018 г. засилиха влиянието на Иран в Ливан, то резултатът от тазгодишните избори може да създаде условия за възраждане на влиянието на Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини