Чавушоглу: Финландия и Щвеция предложиха да работят с нас, за да разсеят съмненията ни за членството им в НАТО

  • 15 май 2022 17:30

  • 3903
  • 5
Чавушоглу: Финландия и Щвеция предложиха да работят с нас, за да разсеят съмненията ни за членството им в НАТО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Финландия и Швеция са предложили да работят с Турция, за да разсеят резервите на турското правителство към членството им в НАТО, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти след неформалната среща на министрите на външните работи на НАТО днес в Берлин, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Чавушоглу проведе в Берлин тристранна среща с колегите си от Швеция и Финландия Ан Линде и Пека Хаависто.

Турският външен министър подчерта на пресконференцията, че Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и посочи за пример позицията на страната си към скорошното разширяване на Алианса на Балканите, но отбеляза, че случаят на Финландия и Швеция е различен.

„На срещата на НАТО ние казахме на страните-членки, че Швеция и Финландия подкрепят терористична организация. По-конкретно ние открито поставихме въпроса за помощта във въоръжение от Швеция“, каза Чавушоглу.

Той подчерта, че между членките на Алианса е нужна солидарност, когато става дума за въпроси от сферата на сигурността. „Страните, които се срещат с [членове на] Кюрдската работническа партия (ПКК) трябва да се откажат от позицията си“, заяви турският министър на външните работи. ПКК е смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Ограниченията по отношение на Турция в отбранителната индустрия също трябва да бъдат вдигнати, каза той. „Неприемливо е страна-членка на НАТО да налага ограничения на съюзниците си“, отбеляза Чавушоглу.

Официално: Финландия се кандидатира за НАТО

По отношение на срещите си с външните министри на Швеция и Финландия Чавушоглу заяви: „Те казаха, че разглеждат ПКК като терористична организация и че позицията им ще се запази. Имаше предложение да направим проучване, за да бъдат адресирани безпокойствата ни и по други въпроси.“

Чавушоглу отбеляза, че не е имало конструктивна позиция от страна на шведската външна министърка Ан Линде, и отправи критика към „негативните“ изказвания на шведски официални представители. „Финландският външен министър (Пека Хаависто) заема по-реалистична позиция“, каза Чавушоглу и допълни, че турските резерви „не са заплаха, не са пазарлък, нито популизъм“.

Теодора Павлова
3903 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Андрешко

2022.05.16 | 00:55

5
Ние, защото сме пък много кадърни за това сме на това дередже. Продължавай да се смееш.
Избор

2022.05.15 | 22:11

4
От едната страна, страната на САЩ и съюзниците, стои Давос, Билдербергерите, Трилатералистите и останалата част от "Вашингтонския консенсус", възгледът на страната на САЩ и съюзниците, че Америка трябва да контролира света; и, от другата страна, стои на страната на Обединените нации, възгледът, че неутралните и международно демократично базирани и неутрално прилагани международни закони трябва вместо това да контролират света, без да се облагодетелстват милиардерите на Америка или на която и да е друга държава.

2022.05.15 | 22:10

3
Браво на Турция не лиже задници на НАТО.

2022.05.15 | 22:06

2
Колко некадьрни българи в НАТО.... Предатели на народа

2022.05.15 | 18:18

1
САМО МОГА ДА СЕ СМЕЯ НА ГЛУПОСТИТЕ НА ТУРСКИЯ НЕКАДЪРНИК

Добави коментар

Водещи новини