Чавушоглу критикува Швеция и Финландия, че подкрепят ПКК

  • 14 май 2022 21:15

  • 2729
  • 0
Чавушоглу критикува Швеция и Финландия, че подкрепят ПКК
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи на Турция разкритикува в събота "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която бъдещите нови членове на НАТО Швеция и Финландия оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК, което може да усложни разширяването на алианса, съобщи Ройтерс.

"Проблемът е, че тези две държави открито подкрепят и се ангажират с ПКК и ОЗН (кюрдските Отреди за защита на населението в Сирия - бел. ред.). Това са терористични организации, които всеки ден атакуват нашите войски", заяви Мевлют Чавушоглу заяви при пристигането си в Берлин за среща с колегите си от НАТО.

"Затова е неприемливо и възмутително, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация", каза той. "Това са въпроси, по които трябва да говорим с нашите съюзници от НАТО, както и с тези страни", имайки предвид Швеция и Финландия, добави той.

Турция: Не затваряме вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

Преди срещата на външните министри на НАТО в Берлин на въпрос какво мисли  за позицията на Турция, министърката на външните работи на Норвегия Аникен Хюитфелт заяви: "Не знаем какво има предвид Турция, но от (норвежка) гледна точка ние сме 100 процента зад Финландия и Швеция, ако те решат да кандидатстват за членство в НАТО."

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини