Израелската армия започна едно от най-големите си учения от години насам

  • 10 май 2022 20:36

  • 2066
  • 1
Израелската армия започна едно от най-големите си учения от години насам
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелската армия съобщи, че е започнала едно от най-големите си военни учения от десетилетия, предаде ДПА.

"През следващия един месец военнослужещи от всички видове въоръжени сили ще участват в съвместно учение за повишаване на боеспособността на армията - по суша, въздух, вода и в киберпространството", посочиха израелските военни в Туитър. Учението носи името "Огнени колесници".

Израел удари в Газа

Подобно учение миналата година беше отложено малко след като започна, заради избухването на 11-дневната война в Газа.

Целта на тазгодишните военни маневри освен повишаване на боеспособността на армията е и да се провери готовността ѝ за ожесточени и продължителни боеве. Ще участват както военнослужещи на активна служба, така и резервисти, съобщи армейски говорител и добави, че "за жалост, заплахата, било то от страни противници като Иран, или терористични организации като се започне от Хамас и "Ислямски джихад" и се стигне до Хизбула, остава".

По време на ученията израелските войници ще продължат да изпълняват обичайните си задължения като участие в действия за борба с тероризма, се казва в съобщението.

Целта на тренировките е и да бъде приложено на практика наученото от последната война в ивицата Газа, по време на която оттам по Израел бяха изстреляни около 4400 ракети, каза говорителят. "Научихме как да разполагаме системите си за противовъздушна отбрана", каза говорителят. "И как да се справяме със залпове, когато по едно и също време се изстрелват няколко ракети."

Ще бъде изпробвана и системата за противоракетна отбрана "Стрела 3", към която наскоро Германия прояви интерес. Ученията ще се състоят на фона на покачващо се регионално напрежение. Обстановката по северните граници на Израел с Ливан и Сирия се смята за чувствителна, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2022.05.11 | 06:54

1
Нисши същества

Добави коментар

Водещи новини