Защо Турция се отказа да съди заподозрените за убийството на Джамал Хашоги?

  • 13 април 2022 10:51

  • 727
  • 2
Защо Турция се отказа да съди заподозрените за убийството на Джамал Хашоги?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Убийството на Хашоги е неприемливо, ние сме първите, които се заеха с усилията за разкриването му. Ще изчакаме процеса. Прехвърлянето на процеса в Саудитска Арабия е напълно законно, ще бъдат съдени и останалите обвиняеми, чиито имена се споменават. Делото ще се проведе в съдилищата в Саудитска Арабия, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, пише БТА.

Миналата седмица турски съд прекрати задочния съдебен процес, който започна преди две години срещу саудитски граждани, заподозрени за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г. и го прехвърли на Рияд. Това действие разпали с нова сила реакциите във връзка с бруталното убийство на саудитския журналист.

Турският съд прекрати делото за убийството на Джамал Кашоги

“Тъй като делото Хашоги в Саудитска Арабия вече е приключило, все още не е известно дали ще има преразглеждане или ново изслушване по делото, прехвърлено от Турция”, коментира експертът по наказателно право Ялчън Мюслюмоглу.

 Хронология 

2 октомври 2018 г. - В сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул влиза саудитският журналист Джамал Хашоги (59 г.), сътрудник на вестник "Вашингтон пост", за да получи документи, необходими за сключване на брак с годеницата му Хатидже Дженгиз, турска гражданка. Но журналистът, някога приближен до саудитските власти, а впоследствие превърнал се в техен яростен критик, така и не излиза от сградата на саудитското консулство.

Турция първа обяви версията, че Хашоги е бил убит брутално в саудитското консулство в Истанбул. Аудиозапис на убийството бе предаден лично от шефа на турското разузнаване МИТ Хакан Фидан на ЦРУ, както и че следите водят до престолонаследника Мохамeд бин Салмaн. Останките на убития журналист така и не бяха намерени.

Реакцията на Турция бе премерена и правилна, тъй като в противен случай подозрението щеше да се стовари върху нея, тъй като саудитското консулство е на турска територия, смятат турски представители.

Саудитският престолонаследник одобрил убийството на Хашоги, според доклад

Хашоги бе умъртвен подло като мъченик, заяви преди време турският президент Реджеп Таййип Ердоган.

В Турция и по света започна вълна от протести и възмущение, искания за наказване на виновните.

Турция, която обеща да хвърли светлина върху бруталното убийство, започна задочен съдебен процес срещу 26 граждани на Саудитска Арабия през юли 2020 г., след като Саудитска Арабия отхвърли исканията за екстрадирането им. Сред обвиняемите бяха двама бивши помощници на принца. Някои от мъжете бяха изправени пред съда в Рияд при закрити врати.

“Как се случи, така че Турция направи 180-градусов завой, тъй като преди две години изглеждаше твърдо решена да доведе до край този процес, запита представителят на “Репортери без граници” Ерол Йондероглу след последното заседание на турския съд по делото миналата седмица. 

“Опитваме се да разберем защо и по какви причини се случи така, че делото в турския съд бе прекратено, посочи Хатидже Дженгиз, годеницата на убития журналист. Турската полиция й осигури охрана заради опасност за сигурността й. 

Редица правозащитните организации обвиниха турското правосъдие, че прехвърлянето на делото в Саудитска Арабия ще доведе до прикриване на убийството, което хвърли подозрения върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Високопоставен турски представител отхвърли версията за политически мотиви, като заяви: "Това беше текущ съдебен процес и съдебно производство. Не ние, не политиците, не правителството прехвърли случая на Саудитска Арабия. Съдилищата са го направили".

Интересно е, че решението за прехвърляне на делото се случи, след като бе отстранен правосъдният министър Абдулхамит Гюл, на чието място Ердоган назначи Бекир Боздаг, който се счита за един от най-верните му съмишленици. Според журналиста Седат Ергин от вестник “Хюриет” истинската причина за това решение са санкциите (необявени официално), които предприе Саудитска Арабия срещу Турция в периода 2019-2021 г. 

По данни на турското министерство на търговията турският износ за Саудитска Арабия от 3 млрд. 292 млн. долара през 2019 г. намаля до 186 млн. долара през 2021. А загубите на турските предприемачи надхвърлиха 500 млн. долара само за една година.

В критичния към правителството информационен сайт “Йеткин репорт” е цитиран близък до управляващата партия бизнесмен, който казва, че "при сделката за прехвърлянето на делото Хашоги на Саудитска Арабия на Турция е заплатена огромна сума".

Междувременно една новина разпали още повече интригата. Турски медии, които се позоваха на либийски вестник съобщиха, че крал Салман е поканил Ердоган заедно да направят намаз в Мека на предстоящия празник Рамазан Байрам. Подобен акт в исляма се тълкува като висша форма на уважение и признателност. Факт е, че по време на кризата, свързана с убийството на Хашоги, Ердоган не позволи да падне сянка върху отношенията му с крал Салман, т.е. саудитският крал остана извън конфликта.

Според проправителствените анализатори това е жест на благодарност на саудитския крал към турския президент, както и признание за положителните стъпки, които Ердоган осъществи, за да подобри отношенията си с Обединените арабски емирства, с Израел, паралелно с посредническата роля, с която се ангажира в руско-украинския конфликта.

Тези стъпки получиха одобрение и от страна на САЩ. В Анкара усилено се подготвят за визитата на външния министър Мевлют Чавушоглу през май в САЩ, която се очаква да сложи край на застоя в турско-американските отношения.

“Подкрепата на ислямския свят е важен бонус за турския президент Реджеп Таййип Ердоган, който може да му донесе дивиденти във вътрешната политика, т.е. с арабски финансови инжекции да подобри икономическото състояние на населението, което изнемогва от девалвация, инфлация, високите цени на горивата, газа, електричеството, хранителните стоки и по този начин да спечели отново изборите, които се предвижда да се състоят след около 13 месеца”, коментира анализаторът Хайри Деврим. 

Според експерта по икономически въпроси Тимъти Аш прехвърлянето на случая Хашоги от страна на Турция на режима в Рияд означава, че турските власти на практика са приключили делото срещу принц Салман. 

„Това е страхотно предложение за мир от страна на Ердоган. Очаква се Ердоган да посети Саудитска Арабия по време на Рамазана и очаквам, че Турция да бъде възнаградена с голяма саудитска финансова програма по време на това посещение. По всяка вероятност тя няма да е по-малко от 15 млрд. долара, каза той пред турската медия Т24.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
727 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хои се шибаи

2022.04.13 | 12:59

2
племенника им Доди Ал Фаиет, зет им,бащата на Доди Мохамед Ал Фаиет,собственик на веригата Хароудс,така че там е йомпликовано,и рисковано да се заеме дребна рибка като Ердоган срещу ,Саудитската Монархия и от другата страна империята на Ал Фаиет и Кашикчи.
хои се шибаи

2022.04.13 | 12:56

1
роднината на този Хашоги или турската им фамилия (кашикчи) Аднан Хашоги(кашикчи) един од маи голямото търговци на оръжие в света бе персона нон грата в Турция да смърта си.

Добави коментар

Водещи новини