Иран обеси гейове

  • 02 февруари 2022 15:09

  • 18342
  • 3
Иран обеси гейове
© gettyimages

Двама гей мъже в Иран бяха екзекутирани, след като прекараха шест години в затвора в очакване на изпълнение на смъртна присъда.

Мехрдад Каримпур и Фарид Мохамади бяха обесени в затвор в северозападния град Мараге, на около 310 мили от столицата Техеран, където бяха осъдени, съобщава "Дейли мейл".

Самоличността на мъжете беше потвърдена в репортаж на информационната агенция за правозащитници HRANA в неделя.

Осъдиха на смърт гейове в Иран

Активистът за правата на ЛГБТ Питър Тачъл също каза пред изданието, че екзекуцията следва „дългогодишна политика на убийства на гей мъже, често след съмнителни обвинения и несправедливи процеси", които бяха осъдени от Amnesty International и Human Rights Watch“.

„Международната общност трябва да наложи санкции по Магнитски на служителите на режима, съдиите и служителите на затворите, които са разрешили тези екзекуции – и на тези, отговорни за многото други случаи на злоупотреба с правата на човека в Иран“, добавя той.

През май миналата година 20-годишната Алиреза Фазели Монфаред, която се определи като гей и беше отвлечена от няколко роднини от мъжки пол и убита в Ахваз, провинция Хузестан в Иран.

През юли 2021 г. други двама мъже са били екзекутирани по същите обвинения като Каримпур и  Мохамади в Мараге и че миналата година Иран е екзекутирал 299 души, включително четирима осъдени за престъпления, извършени още като деца.

През 2021 г. Иран е осъдил на смърт 85 души.

Миналата година доклад на ООН посочи, че в Иран „хора с различна ориентаци, включително деца, са били подложени на електрически шокове и прилагане на хормони и силни психоактивни лекарства“, припомня Pink News . 

Твърди се, че Алиреза Фазели Монфаред, 20 г., е била хваната от тримата мъжки членове на семейството и убита.

През февруари 2021 г. ирански духовник аятолах Абас Табризиан заяви, че ваксината Covid-19 превръща хората в гейове в платформата за съобщения Telegram до почти 210 000 последователи.

Novini.bg
18342 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
:D

2022.02.06 | 13:25

3
дали са им 6 год време в пандиза да се позабавляват

2022.02.02 | 15:57

2
В нашата мила родина в последно време се навъдиха толкова много педали, че ако приложим челния опит на Иран 1/3 от мъжката популация ще изчезне.
браво

2022.02.02 | 15:28

1
браво на иран. тия педали много нагли. вместо да се барат под чаршафите тръгнали да се афишират и да се правят на нормални.

Добави коментар

Водещи новини