Лидерът на най-голямата еврейска ултраортодоксална партия в Израел подаде оставка като депутат в парламента

  • 23 януари 2022 15:47

  • 798
  • 0
Лидерът на най-голямата еврейска ултраортодоксална партия в Израел подаде оставка като депутат в парламента
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на най-голямата еврейска ултраортодоксална политическа сила в Израел подаде днес оставка като депутат в парламента в рамките на споразумение за наказанието във връзка с обвинение в данъчни измами, предаде Франс прес.

Арие Машлуф Дери, бивш вътрешен министър и лидер на "Шас" - ултраортодоксална партия, твърде популярна сред евреите сефарди и трета сила в Кнесета (парламента), бе обвинен в данъчни измами миналата година, но израелското правосъдие съобщи през декември, че е сключено споразумение за наказанието.

По силата на сделката Дери призна, че е измамил данъчната администрация, и се задължи да плати глоба от 180 000 шекела (50 000 евро), а също така да напусне депутатското си кресло. В замяна обвинението не поиска клауза за "морална нечистоплътност", която би отлъчила подсъдимия за седем години от политическия живот.

Днес председателят на Кнесета Мики Леви получи оставката на Дери, която според комюнике от парламента ще влезе в сила до 48 часа.

Дери обаче ще може да остане лидер на "Шас", минала в опозиция през юни 2021 г. след формирането на пъстра правителствена коалиция, свалила от власт Бенямин Нетаняху и съюзниците му от религиозната десница.

Междувременно бившият премиер, обвинен в корупция по редица дела, започна преговори с правосъдието, за да сключи сделка за наказанието.

Бенямин Нетаняху: сделка със съда, която взема за заложник Израел

 

Последвайте канала на

Novini.bg
798 0

Свързани новини

Водещи новини