Макрон се надява да помогне за намаляване на напрежението между Ливан и страните от Залива

  • 03 декември 2021 18:45

  • 284
  • 0
Макрон се надява да помогне за намаляване на напрежението между Ливан и страните от Залива
© Getty (архив)

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че се надява преговорите, които планира да проведе по-късно днес в Саудитска Арабия, да помогнат за намаляването на напрежението между Ливан и страните от Залива, предаде Ройтерс.

Ливанският министър на информацията Жорж Кордахи подаде оставка днес, за да помогне да се сложи край на дипломатическия конфликт със Саудитска Арабия, започнал след негови коментари, критикуващи ролята на Рияд във войната в Йемен. В отговор Саудитска Арабия забрани вноса от Ливан.

"Ще видим в края на това пътуване", предупреди Макрон, но подчерта, че иска да помогне за намиране на изход от кризата. "Надявам се идните часове да ни позволят да постигнем напредък", добави той, като изрази надежда, че това ще позволи на премиера Наджиб Микати да свика правителството си и да продължи напред със спрелите икономически реформи.

След изявленията на министъра на информацията на Ливан Саудитска Арабия изгони ливанския посланик, забрани вноса от страната и отзова посланика си от Бейрут. Според Рияд коментарите на министъра са показали, че подкрепяното от Иран движение Хизбула има контрол над Ливан.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран се борят отдавна за влияние в региона, включително в Ливан, който изправен пред тежка икономическа криза и се нуждае отчаяно от регионална и международна финансова подкрепа, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон добави, че последният кръг на ядрените преговори с Иран във Виена изглежда не е бил успешен. "Мисля, че е много вероятно този кръг на преговорите, предвид позициите, да не продължи в краткосрочен план", заяви френският президент.

Европейски дипломати: Иран се отказва от почти всички компромиси

Валери Зайцев
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини