Генералният директор на МААЕ: Преговорите с Иран не дадоха убедителен резултат

  • 24 ноември 2021 14:31

  • 234
  • 0
Генералният директор на МААЕ: Преговорите с Иран не дадоха убедителен резултат
© gettyimages

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви днес, че преговорите, които е провел тази седмица в Техеран за иранската ядрена програма, не са дали убедителен резултат, съобщи БТА.

Гроси се върна от иранската столица вчера, след като се срещна с ръководителя на националната организация за атомна енергия и с външния министър на страната. Той искаше да сключи споразумение с Иран за повторно инсталиране на камерите на МААЕ в обект, подложен преди време на саботаж.

САЩ наложиха санкции на Иран. Техеран ги осъди

Гроси обаче се върна без очевиден напредък, като остави нерешени проблеми в отношенията между Иран и Запада - ден преди възобновяването на непреките преговори между Техеран и Вашингтон за съживяване на сключената през 2015 г. ядрена сделка.

"Въпреки че положих всички усилия, продължителните преговори и обсъждания за справяне с нерешените проблеми във връзка с иранските предпазни мерки, описани подробно в двата доклада, не доведоха до убедителен резултат", заяви генералният директор на МААЕ пред 35-членния Управителен съвет на агенцията. Той имаше предвид два доклада, публикувани наскоро от ядрения регулатор на ООН.

Обектът в Карадж, където се произвеждат части за усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран, е един от няколко проблема, затрудняващи отношенията между Иран и МААЕ и разгневили западните сили, които казват, че Техеран трябва да отстъпи. Освен това базираната във Виена агенция иска от Иран даде отговор за произхода на уранови частици, открити в няколко, както изглежда, стари, но необявени обекта.

От МААЕ се оплакват, че Иран продължава да подлага нейните инспектори на "прекомерно агресивни претърсвания", в резултат на което те "се чувстват заплашени".

Обикновено САЩ и европейските им съюзници биха подложили Иран на натиск по тези въпроси, като се опитват да издействат приемането на съответна резолюция на провежданите на три месеца сесии на Управителния съвет на МААЕ. Дипломати казват, че сега това обаче е малко вероятно поради опасения от проваляне на преговорите за възстановяване на ядреното споразумение.

Мая Йорданова
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини