Палестинският президент: Днес е ден на траур за нас

  • 02 ноември 2021 14:55

  • 1705
  • 0
Палестинският президент: Днес е ден на траур за нас
© Getty (архив)

Президентът на Палестина Махумд Абас обяви днешния ден за траурен, предаде нюзру.

"Националните знамена пред сградите на институциите в държавата  и дипломатическите мисии в чужбина са спуснати наполовина. В учебните заведения се проведоха занятия, разказващи на учениците и студентите за Катастрофата на палестинския народ (на арабски Накба)", посочи израелската медия.

На 2 ноември 1917 г. британският външен министър Артър Балфур е изпратил до еврейския лидер лорд Уолтър Ротшилд писмо, в което се посочва,  че Обединеното кралство ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на другите общност там.

Писмото, добило известност като Декларация Балфур, се смята от много историци като първата крачка към създаването на еврейската държава.  Декларацията е станала повод за масово заселване на евреи в Палестина.

Повечето палестинци обявяват писмото като за акт на предателство спрямо тях, защото британските власти са игнорирали тежненията на арабите за самостоятелна държава, въпреки оказаната на британците военна помощ срещу Османската империя по време на Първата световна война.

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: ЕС замразява парите на палестинците, ако не премахнат от учебниците „езика на омразата“

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1705 0

Свързани новини

Водещи новини