Могат ли талибаните да се справят със сериозната заплаха от ИД?

  • 12 октомври 2021 16:09

  • 618
  • 0
 Могат ли талибаните да се справят със сериозната заплаха от ИД?
© Getty images (архив)

Сега, когато талибаните са на власт в Афганистан, се надига нов враг. Групировката "Ислямска държава" (ИД) заплашва да донесе нов период на насилие. Само че този път бившите бунтовници - талибаните, играят ролята на държавата, след като войските на САЩ и съюзеното с тях афганистанско правителство вече ги няма, коментира АП.

Талибаните обещаха на САЩ при последователни кръгове мирни преговори, че ще държат под контрол екстремистката групировка. Съгласно американско-талибанското споразумение от 2020 г. талибаните гарантираха, че Афганистан няма да се превърне в убежище за терористични групи, заплашващи САЩ или техните съюзници. Не е ясно обаче дали талибаните могат да изпълнят обещанието си след внезапното увеличение на нападенията на ИД, откакто те завзеха властта на 15 август.

Смъртоносен бомбен атентат в петък в северната провинция Кундуз отне живота на 46 богомолци в джамия, често посещавана от шиити. Други смъртоносни нападения бяха извършени от ИД в столицата Кабул и провинции в източната и северната част на страната, а по-малки атаки са извършвани почти ежедневно срещу талибанските бойци.

"В исторически план повечето нападения на ИД са били насочени срещу държавата. Сега, когато почти няма американско и друго международно присъствие, те имат нужда да действат срещу държавата, а държавата са талибаните", каза изследователят Андрю Майнс от Програмата по екстремизма към университета "Джордж Вашингтон".

Отдавнашно съперничество

Както талибаните, така и ИД се застъпват за управление съгласно своите крайни тълкувания на ислямското право. Но има важни идеологически разлики, които подхранват омразата между тях.

Талибаните казват, че създават ислямска държава в Афганистан - в границите на страната.

ИД твърди, че именно тя е Ислямската държава - световен халифат, който според нея всички мюсюлмани трябва да подкрепят. Тя се отнася с презрение към националистическите цели на талибаните и не ги признава като чисто ислямско движение. Поради сходни причини ИД отдавна е върл враг на Ал Кайда.

И талибаните, и ИД защитават особено сурови версии на ислямското право - шериата, и използват методи от типа на атентаторите самоубийци. Когато обаче управляваше територии в Сирия и Ирак, ИД беше още по-жестока и прилагаше по-ужасяващи наказания от талибаните.

ИД се появи в Афганистан през 2015 г. под името "Ислямска държава в провинция Хорасан" - това стана в момент, когато групировката беше във върховата си форма, като контролираше голяма част от Ирак и Сирия. Тя привлече членове от средите на афганистанските и пакистанските бунтовници, включително вълна от талибански дезертьори.

Талибаните в Афганистан: ИД не е заплаха, а главоболие

Първоначално групировката намери подкрепа сред малкото афганистанско салафитско движение в източните провинции Кунар и Нангархар. Салафитите до голяма степен бяха маргинализирани от талибаните, а свързвайки се с намиращата се във възход ИД, салафитското движение намери начини да изгради военна сила.

Впоследствие жестоките методи на ИД обаче накараха някои салафитски духовници да изразят несъгласие. В годините след своята поява ИД пострада тежко от военни поражения, нанесени й от талибаните и от американските въздушни удари, преди отново да се надигне през последната година.

Талибаните омаловажават възможностите на ИД и я отхвърлят като периферна групировка, която не е привлекателна за основната част от обществото. "Те нямат корени тук", заяви пред АП шейх Абдул-Хамид Хамаси - влиятелна фигура сред талибаните.

Край на играта

Въпреки това не може да се отрече, че ИД е сериозна заплаха.

Две смъртоносни бомбени атаки бяха извършени в Кабул, включително една край летището в разгара на евакуациите преди американското изтегляне, при която бяха убити 169 афганистанци и 13 военни на САЩ. По-малките нападения също зачестяват.

"Интензивността и размахът на нападенията показват капацитета и нивото на обхвата в национален мащаб, което хвана талибаните неподготвени", каза консултантът Ибрахим Бахис от неправителствената организация Международна кризисна група. Той добави, че ИД "не е краткосрочна заплаха".

Може да мине известно време, докато ИД бъде в състояние отново да контролира територия. Нейната непосредствена цел е да дестабилизира талибаните и да разруши образа им на пазители на сигурността.

Талибаните: Разбихме клетка на ИД в Кабул

Засега стратегията ѝ е бавна и методична. Тя се опитва да спечели подкрепата на племена и други групи, за да набира членове от тях, като в същото време смазва несъгласието сред умерените салафити и извършва бягства от затвори, убийства и нападения срещу представители на талибаните.

"Всичко това накуп е цялостен метод на бунтовническа дейност, с който талибаните не са подготвени да се справят", каза Майнс.

Бил Роджо от новинарския уебсайт "Лонг уор джърнъл", поддържан от изследователския институт "Фондация за защита на демокрациите", предложи различно виждане, като каза, че според него талибаните могат сами да изкоренят ИД, дори без подкрепата на американските въздушни удари, които почти унищожиха ИД.

Роджо каза, че талибаните са показали, че са способни да изкоренят някои клетки на ИД, използвайки своите значителни местни мрежи за събиране на разузнавателна информация. Той отбеляза, че за разлика от талибаните по време на тяхната бунтовническа дейност, ИД няма достъп до безопасни убежища в Пакистан и Иран.

Талибаните отказваха да си сътрудничат със САЩ срещу ИД - преди преките преговори между двете страни през уикенда.

Бъдещото развитие на ИД в Афганистан до голяма степен ще зависи от способността й да набира повече членове и да спечели подкрепата на големи групи от населението.

От своето възникване тя се опитва да вербува членове на талибаните. През 2015 г. бившият талибански командир Абдул Рауф Хадим беше назначен за заместник-ръководител на ИД в Афганистан и имаше информация, че е предлагал финансови стимули на други талибански бойци, за да се присъединят към групировката.

През 2020 г., когато ИД отново се надигна в Афганистан, тя беше ръководена от нов лидер, привлечен от мрежата "Хакани" - понастоящем фракция на талибаните. Твърдолинейни членове на талибаните могат да се присъединят към ИД, след като талибанското ръководство, което сега е на власт, трябва да прави компромиси - било в страната или в чужбина. Талибаните обещават по-представително правителство, макар че временната администрация, която създадоха, е изцяло съставена от техни членове.

Колкото повече талибаните си сътрудничат с другите държави, толкова повече те се отдалечават от образа на бойци на муджахидинската съпротива. "Това е ключова идентичност, която талибаните ще загубят", каза Майнс.

Отношение към малцинствата

Сега, когато талибаните се превръщат от бунтовници в управници, една важна проверка ще бъде дали те предприемат действия в защита на малцинствените групи, които техните бойци някога потискаха - като хазарейците шиити.

Хазарейците са били подлогани на множество преследвания и преселвания в цялата история на Афганистан. Когато талибаните бяха за първи път на власт през 1990-те години, те извършваха масови избивания на хора от тази общност, в някои случаи като ответна мярка за избивания на етнически пущуни.

ИД атакува хазарейците, защото повечето са мюсюлмани шиити, като убива стотици от тях при жестоки нападения срещу техните места за богопоклонение, определяйки това като война срещу еретиците.

Нападението срещу джамия в Кундуз в петък беше удобна възможност за талибаните да се покажат в нов образ като държавна власт. Талибаните предприеха бързи действия: специални сили светкавично пристигнаха на мястото, започнати бяха разследвания, началникът на полицията в провинцията направи гръмки обещания, че ще бъдат защитени "братята" от малцинствата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини