Иран отхвърли искането на САЩ да допусне инспекторите на ООН до ядрен обект

  • 28 септември 2021 15:33

  • 376
  • 1
Иран отхвърли искането на САЩ да допусне инспекторите на ООН до ядрен обект
© Getty Images/Guliver

Иран отхвърли призива на САЩ да допусне инспекторите на ООН до ядрен обект. Техеран заяви, че Вашингтон няма право да изисква подобно нещо, защото не е осъдил нападение с цел саботаж срещу този обект, съобщиха иранските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

"Страни, които не са осъдили терористичните актове срещу иранския ядрен обект, нямат право да коментират инспекциите там", заяви при посещение в Москва ръководителят на иранската Организация за атомна енергия Мохамад Еслами, според иранската държавна осведомителна агенция ИРНА.

Вчера Вашингтон заяви, че Иран трябва да престане да отказва достъп на ядрения регулатор на ООН до цех за производството на части за центрофуги, както е било договорено преди две седмици, в противен случай ще се сблъска с ответни дипломатически действия на заседанието на Управителния съвет на агенцията.

Цехът в комплекса ТЕСА Карадж произвежда части за центрофуги за обогатяване на уран, и през юни беше засегнат очевидно от саботаж, при който беше унищожена едната от четирите камери там на Международната агенция за атомна енергия. Иран ги премахна, а записите от унищожената камера липсват, отбелязва БТА. 

Иран ще се върне в преговорите за ядрената сделка много скоро?

Последвайте канала на

Константин Тодоров
376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БаламитеСвършиха

2021.09.28 | 16:20

1
Садам пусна "инспекторите",сиреч СеРеУ-то у дома си, и като разбраха,че не е опасен, му заравниха и окрадоха подредената държавица.

Добави коментар

Водещи новини