Китай призова за вдигане на икономическите санкции срещу Афганистан

  • 23 септември 2021 07:22

  • 732
  • 0
Китай призова за вдигане на икономическите санкции срещу Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро, съобщи Ройтерс.

Икономическите санкции срещу Афганистан трябва да бъдат прекратени, е казал Ван И на виртуална среща на външните министри от Г20 в сряда, посветена на Афганистан, цитиран от китайското министерство на външните работи.

Талибаните поискаха да говорят пред Общото събрание на ООН

Афганистанските валутни резерви са национално богатство, което трябва да принадлежи на народа на страната и да бъде използвано от нейния народ, а не да бъде употребявано за разменна монета за упражняване на политически натиск върху Афганистан, е казал Ван И.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс е разрешил в сряда отпускането на 45 млн. долара жизненоважна подкрепа за Афганистан от фонда за извънредни ситуации на Световната организация, съобщи Асошиейтед прес. От своя страна Световната здравна организация предупреди, че Афганистан е изправен пред непосредствена хуманитарна катастрофа, защото хиляди здравни заведения са без финансиране за медицински доставки и заплати на персонала, предаде БТА.

Грифитс също заяви, че "ще бъде трагедия да се допусне системата за медицински доставки на Афганистан да се разпадне".

Радина Лазарова
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини