Талибаните поискаха да говорят пред Общото събрание на ООН

  • 22 септември 2021 06:43

  • 2153
  • 6
Талибаните поискаха да говорят пред Общото събрание на ООН
© Getty Images (архив)

Представителите на движението "Талибан" се обърнаха към ООН с намерение да говорят на тазседмичната сесия на Общото събрание на ООН и обявиха кандидатурата на Мохамад Сохаил Шахин за постоянен представител на Афганистан в международната организация, предадоха агенциите.

,,На 20 септември генералният секретар получи писмо, озаглавено "Ислямско емирство Афганистан", подписано от "Амир Хан Мотаки" в качеството на "министър на външните работи" със запитване за участие в "76-тата сесия на Общото събрание на ООН, провеждаща се от 21 до 27 септември". В писмото се допълва, че от 15 август (президентът на Афганистан) "Ашраф Гани не заема поста си и вече не се признава за президент'', съобщи говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

В писмото се допълва, че постоянният представител (на Афганистан) в ООН вече не представлява Афганистан. За нов постоянен представител се номинира Мохамад Сохаил Шахин, отбеляза говорителят, цитиран от БТА.

Същевременно на 15 септември при генералния секретар на ООН е постъпило писмо от постоянния представител на Афганистан, подписано от постоянния представител Гулам Исакзай, съдържащо списък с делегацията на Афганистан за Общото събрание.

Месец след падането на Кабул талибаните са изправени пред икономическа криза

,,Постоянният представител е посочен като ръководител на делегацията'', каза Дюжарик.

По думите му и двете писма са изпратени в секретариата, а след консултации с кабинета на председателя на Общото събрание - и до членовете на акредиционната комисия на 76-тата сесия на Общото събрание.

При спорове за акредитации се произнася именно тази комисия, заяви Дюжарик и уточни че, тя е деветчленна и традиционно в нея влизат Русия, САЩ, Китай и още шест държави.

,,Засега няма насрочено заседание на комисията'', каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

ООН: Талибаните нарушават обещанията си, включително за правата на жените

Афганистан е предвидено да произнесе реч в последния от ден от сесията на Общото събрание 27 септември.

На 9 септември председателят на 75-тата сесия на Общото събрание на ООН Волкан Бозкър заяви, че решението на акредитационната комисия по въпроса за постоянния представител на Афганистан може да бъде взето през октомври или ноември.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай и ръководителят на Висшия съвет за национално помирение в Афганистан Абдула Абдула се срещнаха вчера в Кабул със специалните представители за Афганистан на Русия, Китай и Пакистан, съобщи съветът на страницата си във Фейсбук. Към съобщението е приложена и снимка от срещата. Участниците в нея са изтъкнали необходимостта да бъде съставено приобщаващо и приемливо за всички правителство на Афганистан.

ЕС разкритикува правителството на талибаните в Афганистан

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви на изслушване в сенатска комисия, че макар и вероятността за ново нападение от вида на това на 11 септември да е отслабнала през последните 20 години, победата на талибаните в Афганистан може да окуражи екстремисти, намиращи се на територията на САЩ. Рей добави, че като цяло от пролетта на 2020 г. разследванията на ФБР за вътрешен тероризъм в Щатите са се увеличили повече от два пъти.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2153 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ХХХ

2021.09.22 | 12:57

6
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 12:48

5
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 12:32

4
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
Да ги пуснат и двете делегации

2021.09.22 | 09:03

3
Както у нас направиха с Иринка и Ста.линка.
Това е като тъпата СДС-Тиква

2021.09.22 | 08:34

2
да говори в ООН.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.22 | 08:33

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини