ЕС за първи път изпраща наблюдатели на парламентарни избори в Ирак

  • 17 септември 2021 06:46

  • 358
  • 2
ЕС за първи път изпраща наблюдатели на парламентарни избори в Ирак
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският съюз за първи път ще изпрати наблюдатели на парламентарни избори в Ирак, предаде Франс прес.

На иракските парламентарни избори на 10 октомври ЕС ще изпрати 80 наблюдатели, заяви ръководителката на европейската наблюдателна мисия Виола фон Крамон, като изрази надеждата си, че изборите ще преминат без насилие и сплашване.

САЩ: Ирак да спре насилието и да проведе предсрочни избори

Парламентарните избори в Ирак, които първоначално бяха планирани за следващата година, са една от малкото отстъпки, които иракските власти направиха във връзка с безпрецедентното народно въстание от края на 2019 г., провокирано от ендемичната корупция и лошото управление.

След началото на протестните прояви десетки привърженици на протестите бяха отвлечени, убити или преживяха опити за убийство. Никой не пое отговорност за тези атаки, но според активистите зад тях стоят иракски шиитски милиции и групировки, финансирани от Иран.

"Това е първият път, в който ЕС изпраща наблюдателна мисия на избори в Ирак", подчерта Виола фон Крамон на пресконференция в Багдад, като уточни, че мисията ще се състои от около 80 души.

"Насърчавам всички партии да гарантират мирни избори. Насилието и сплашването нямат място на изборите. Всяка форма на насилие (. . .) в крайна сметка ще попречи на избирателите да упражнят правото си на глас", каза Фон Крамон.

Радина Лазарова
358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Изборите в Русия

2021.09.17 | 08:27

2
още не са минали, евро-педалите ги обявиха за фалшифицирани... Дай боже по-скоро да св срине тая кочина ЕС.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.17 | 08:25

1
Новините ги съчинява неграмотен шизофреник - фашизоид, наричащ протестиращите простаци.

Добави коментар

Водещи новини