Световната банка спря помощите си за Афганистан

  • 25 август 2021 06:41

  • 706
  • 2
Световната банка спря помощите си за Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Световната банка (СБ) обяви, че е спряла помощите си за Афганистан, където на власт дойдоха талибаните, предаде Франс прес.

СБ обаче проучва начини как да продължи да помага на афганистанския народ, каза в същото време говорителка на тази международна финансова институция.

Байдън потвърди плана си да изтегли американските военни от Афганистан до края на месеца

Тя изрази дълбоко безпокойство за перспективите за развитие на Афганистан и особено за съдбата на жените.Говорителката не уточни за каква сума общо спрените са помощи, цитира БТА.

СБ изпълняваше в Афганистан двайсетина проекта в областта на развитието. От 2002 г. тя е предоставила на тази страна 5,3 милиарда долара, предимно безвъзмездно, отбелязва АФП.

Международният валутен фонд (МВФ) - другата глобална финансова институция, базирана във Вашингтон, - обяви още на 18 август - три дни след като талибаните влязоха в Кабул, - че замразява помощите си за Афганистан на фона на несигурността, обхванала страната.

МВФ трябваше да отпусне на Афганистан последен транш от около 105,6 милиона долара в рамките на одобрена през ноември програма на обща стойност 370 милиона долара.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.25 | 07:06

2
Боли ги кора. 90% от опиумните полета са там а както знаем не липсва пазар за наркотици
Чаршаф Гани и неговите 169 милиона

2021.08.25 | 06:51

1
Благодарим на "световната банка" за съпорта.

Добави коментар

Водещи новини