Премиерът на Ирак: Не се нуждаем от американски бойни части

  • 25 юли 2021 15:08

  • 1002
  • 3
Премиерът на Ирак: Не се нуждаем от американски бойни части
© Getty (архив)

Иракският премиер Мустафа ал Казими смята, че страната му повече няма да се нуждае от американски войски, за да се бори с групировката "Ислямска държава", но официалният график за тяхната предислокация ще зависи от резултата от разговорите с американските власти идната седмица.

В ексклузивно интервю за Асошиейтед прес преди планираното му пътуване до Вашингтон, където се очаква да се срещне утре с президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за четвъртия кръг от стратегически преговори, Мустафа ал Казими каза, че Ирак ще продължи да иска от американците помощ при обучението на военните и при събирането на разузнавателна информация.

"Няма нужда от никакви чуждестранни бойни части на иракска земя, каза Казими, но не спомена краен срок за изтегляне на американските войски. Иракските сили за сигурност и армията са способни да защитават страната без войските на водената от САЩ" коалиция, каза той.

Казими обаче посочи, че всякакъв график за изтегляне ще се базира на нуждите на иракските сили, които през последната година показаха, че могат да извършват самостоятелни мисии срещу "Ислямска държава" (ИД).

Ирак залови един от главатарите на "Ислямка държава"

"Войната срещу ИД и готовността на нашите сили изисква специална програма и това зависи от преговорите, които ще проведем във Вашингтон", изтъкна премиерът Казими. През април САЩ и Ирак се договориха, че преминаването към американска мисия на обучение и консултиране означава, че американската бойна роля ще приключи, но не уточниха график за завършване на този преход.

На утрешната среща в Белия дом двамата лидери се очаква да конкретизират график, вероятно до края на тази година.

От края на миналата година американските войски наброяват около 2500 души. Тогава предишният президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нареди броят на разположените там 3000 войници да бъде намален.

Американската мисия за обучение и консултиране на иракските сили беше съставена по решение от 2014 г. на тогавашния президент Барак Обама да изпрати отново войски в Ирак. Този ход беше предприет в отговор на завземането на големи територии в Западен и Северен Ирак от ИД и провала на иракските сили за сигурност, което излагаше на опасност Багдад.

През 2011 г. Обама беше изтеглил напълно американските сили от Ирак, осем години след американското навлизане.

"Това, което искаме от американското присъствие в Ирак, е да подкрепя нашите сили при обучението и усъвършенстването на тяхната ефективност и боеспособност, както и сътрудничество в сферата на сигурността, подчерта премиерът Казими", съобщи БТА.

 

Валери Зайцев
1002 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.07.25 | 19:21

2
Садам Хюсеин години наред тероризираше съседите си, водеше войни срещу тях и се правеше а ербаб пред американците! И накрая какво се получи??! Същото го очаква и рускенефа :)

2021.07.26 | 09:56

3
КРАВАРСКА КУУУУУУРВООООО

2021.07.25 | 16:13

1
То никой не ги иска но те са като зараза. Завладяват насила и не напускат никога без кръв.

Добави коментар

Водещи новини