Ирак залови един от главатарите на "Ислямка държава"

  • 19 юли 2021 21:40

  • 1583
  • 0
Ирак залови един от главатарите на "Ислямка държава"
© Getty Images (архив)

В Ирак е заловен един от най-влиятелните командири в джихадистката групировка "Ислямска държава", който е планирал нападения в Багдад. Това съобщи днес иракската телевизия "Ас Сумария", като се позова на правоохранителните органи, предадоха БТА и ТАСС.

Джихадистът, наричан "наместник в Багдад", е бил задържан по време на операция на Службата за национална сигурност на Ирак, като преди това движението му е било проследявано из три провинции.

Задържаният е признал за извършването на голям брой терористични атаки срещу цивилни лица и бойци от службите за сигурност, както и за намеренията си да планира такива и в столицата. Освен като наместник в Багдад той е заемал и други висши постове сред бунтовниците, вкл. е бил "емир" в някои райони на Ирак и Сирия.

Силите на "Ислямска държава" завзеха през лятото на 2014 г. около една трета от територията на Ирак и обявиха Мосул за столица на своя т.нар. халифат. През декември 2017 г. групировката бе като цяло победена с усилията на международна коалиция и иракските сили. След това сигурността в страната се подобри, но останките от групировката продължиха да извършват отделни нападения, припомни ТАСС.

Борислава Борисова
1583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини