Израелският премиер ще "действа агресивно" срещу бойкота на компанията Бен енд Джери

  • 20 юли 2021 15:49

  • 815
  • 0
Израелският премиер ще "действа агресивно" срещу бойкота на компанията Бен енд Джери
© Getty Images

Израелският премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ каза днес на шефа на британската компания Юниливър (Unilever), че Израел ще "действа агресивно" срещу нейния американски филиал Бен енд Джери (Ben & Jerry) заради решението му да спре да продава сладоледите си на окупирания Западен бряг и в оспорвания Източен Ерусалим, предаде Асошиейтед прес.

Британският конгломерат за бързооборотни хранителни стоки придоби базираната в американския щат Върмонт компания за сладолед през 2000 г. Вчера Бен енд Джери съобщи в комюнике, че е информирала дългогодишния си търговски партньор, произвеждащ и дистрибутиращ следоледи с марката й в Израел, че няма да поднови лицензионното споразумение, когато то изтече в края на следващата година.

Върховният съд: Бенямин Нетаняху да разкрие данни за разходи по поддръжката на премиерската резиденция

Днес от канцеларията на Бенет казаха, че израелският премиер е разговарял с главния изпълнителен директор на Юниливър Алън Джоуп за, според нея, "очевидно антиизраелската" мярка на Бен енд Джери. Това решение ще има "сериозни правни и други последици", като (израелският) министър-председател "ще действа агресивно срещу всякакви опити за бойкот, насочени срещу израелските граждани", съобщи БТА.

Обявеният от Бен енд Джери бойкот е една от най-знаковите критични реакции на компания срещу еврейската заселническа дейност на Западния бряг и в Източен Ерусалим - територии завладени от Израел през 1967 г. По-голяма част от международната общност смята тези селища за незаконни според международното право и за пречка за постигането на мир с палестинците, отбелязва АП.

Теодора Александрова
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини