Израел няма възражения стратегически острови да преминат от Египет към Саудитска Арабия

  • 15 юли 2022 14:22

  • 446
  • 1
Израел няма възражения стратегически острови да преминат от Египет към Саудитска Арабия
© Getty (архив)

Израел „няма никакви възражения“ срещу прехвърлянето на два стратегически острова в Червено море на Саудитска Арабия. Това се смята за предпоставка във възможен процес на нормализиране на отношенията между еврейската държава и арабското кралство, заявиха за Франс прес запознати източници, предаде БТА.

Американският президент Джо Байдън, който в момента прави първата си обиколка в Близкия изток, се срещна в сряда и четвъртък с израелски лидери в Ерусалим и днес самолетът му трябва да извърши безпрецедентен официален полет от Израел до Саудитска Арабия.

По време на посещението на президента Байдън Израел и Саудитска Арабия може да уредят въпроса за връщането на Рияд на островите Тиран и Санафир, които понастоящем са под контрола на Египет и му дават възможност да контролира достъпа до израелското пристанище Ейлат.

Джо Байдън пристигна на първата си визита в Израел

Египетските власти вече дадоха зелена светлина за това предаване на островите, но то трябва да бъде одобрено и от Израел, съгласно мирното споразумение от 1979 г. между двете страни.

Тази нощ, няколко часа преди полета на Байдън, високопоставени служители заявиха за АФП, че еврейската държава „няма никакви възражения“ срещу връщането на тези два острова.

Израел каза във вторник, че се „надява“ на начало на нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия по повод посещението на през почивните дни на американския президент в тази арабска монархия от Залива, която е регионална сила.

Фактът, че президентът Байдън лети директно до Саудитска Арабия, обобщава динамиката от последните няколко месеца. Има деликатни, крехки, нови отношения в различни аспекти. Надяваме се, че става дума за първите стъпки, за началото на процес на нормализация, заяви във вторник пред журналисти високопоставен израелски служител, пожелал анонимност.

Израел, който подписа мирни договори с Египет (1979 г.) и с Йордания (1994 г.), през 2020 г. нормализира отношенията си с Обединените арабски емирства и Бахрейн в рамките на „Авраамовите споразумения“ и се надява да прибави и Саудитска Арабия към този списък.

В контекста на дадената от Израел зелена светлина за връщането на островите Тиран и Санафир Саудитска Арабия може да позволи израелски самолети да преминават през нейното въздушно пространство, а дори и чартърни полети между двете страни за улесняване на достъпа на израелски мюсюлмански поклонници до Мека, предположиха високопоставени служители, без да потвърждават тези мерки.

Тиран и Санафир са разположени в широкия 13 километра Тирански проток в Индийския океан между Саудитска Арабия и Египет. Това е тесен плавателен коридор, който е вход към Червено море от йорданското пристанище Акаба и пристанище Ейлат в Израел.

Валери Зайцев
446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.16 | 10:22

1
КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДОСТАВКА НА ''ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ'' ЗА ИРА, ЕТА, ШОТЛАНДИЯ, ИНДИАНЦИТЕ В АМЕРИКА И ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИТЕ КРАВОЛОЦИ!

Добави коментар

Водещи новини