В САЩ разкриха ирански заговор

  • 14 юли 2021 11:08

  • 1600
  • 0
В САЩ разкриха ирански заговор
© Getty images (архив)

Четирима ирански граждани бяха арестувани в САЩ по подозрение за организация на заговор, целял отвличане на опоненти на режима в Техеран, живеещи извън близкоизточната страна, предаде Би Би Си.

Въпреки че властите в Ню Йорк не споменаха имена на потенциални жертви на конспирацията, родената в Иран журналистка от "Гласът на Америка" Масих Алинеджад заяви, че тя е била сред целите на иранските служби.

"Явно моята работа пречи на властите в Ислямската република. Заради това те са изпратили хората, които да ме похитят. Цялата тази история е меко казано плашеща. Очевидно е, че агенти на Техеран са проникнали в САЩ и в други страни", каза още жената.

"Според данни на обвинението задържаните иранци са действали на принципа на моркова и тоягата. Агентите първо са предлагали значителни суми на близки на "мишените". Ако роднините са отказвали, се е прибягвало до заплахи с физическа саморазправа", написа "Дейли мейл".

Британският вестник разказа, че до разкритието на заговора се е стигнало след като близък на Алинеджад е подал сигнал в полицията за смъртни закани.

"Ню Йорк таймс", от своя страна, заяви, че задържаните иранци са били част от разпростряла се и в други страни мрежа. Техеран е планирал отвличания на критици на режима и в Канада, и във Великобритания.  Планът е включвал хората да бъдат похитени, транспортирани до Венецуела по море, а оттам превозени със самолети до Ислямската република.

В коментар за разкритията анонимен сътрудник на ФБР каза пред американското издание: Тази история е достойна за филмов сценарий.

Иранският върховен лидер: Протестите в страната са заговор на САЩ

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини