Ицхак Херцог встъпи в длъжност като президент на Израел

  • 07 юли 2021 19:52

  • 754
  • 1
Ицхак Херцог встъпи в длъжност като президент на Израел
© gettyimages

Бившият лидер на Партията на труда Ицхак Херцог встъпи днес в длъжност като 11-ия президент на Израел - пост, който има предимно церемониални функции, съобщи БТА.

С лявата си ръка върху Тората той се закле пред членовете на Кнесета (парламента) да "изпълнява вярно функциите си на президент".

"Днес заставам пред вас с чест и възхищение", каза 60-годишният Херцог в речта по случай встъпването си в длъжност, заявявайки, че иска да бъде "президент на всички". "Моята мисия е да направя всичко, за да върна надеждата", добави той, изразявайки съжаление за "безпрецедентната криза", белязала в последно време израелския политически живот.

Израел има нов президент

Херцог беше избран от депутатите в началото на юни в разгара на политическата криза, когато противниците на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, най-дълго управлявалият премиер в историята на Израел, провеждаха последния кръг от преговори за свалянето му от власт.

В крайна сметка те създадоха разнородно правителство, оглавявано от лидера на радикалната десница Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ.

В Израел изпълнителната власт се осъществява от министър-председателя, докато президентският пост е надпартиен и до голяма степен церемониален. Държавният глава обаче има право да помилва осъдени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FARAON

2021.07.08 | 01:51

1
А КАКЪВ Е КОМЕНТАРА ЗА ФИНАЛА НА ЕВРО 2021 ВАТИКАНА СРЕЩУ РОТШИЛД? :)

Добави коментар

Водещи новини